Επιβεβαίωσε το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πως η αναφορά σε «παράταση» του προγράμματος ήταν αυτό που οδήγησε στη μη έκδοση κοινού ανακοινωθέντος μετά τις συνομιλίες στο Eurogroup. 

Μιλώντας στον Γιώργο Παπαδάκη, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει νέο μνημόνιο, αλλά ότι προσπαθεί να καταλήξει σε μια αμοιβαία επωφελή λύση με τους εταίρους έως τη Δευτέρα.

Την ίδια ώρα επιβεβαίωσε το τηλεφώνημα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πριν εκδοθεί το κοινό ανακοινωθέν και αποφασίστηκε να απορριφθεί από την ελληνική πλευρά. 

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε δημοσίευμα που αναφέρει ότι πριν απορριφθεί, το ανακοινωθέν είχε υπογράψει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Αναφερόμενος στην εμπλοκή για το κοινό ανακοινωθέν, εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί μια διατύπωση που να αναγνωρίζει την παράταση ενός πλαισίου που έχει οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση και σε εμβάθυνση της ύφεσης στην οικονομία.

Τέλος είπε πως η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί τη ρήξη και δεν θα το έκανε ποτέ για επικοινωνιακά ζητήματα. «Το ζήτημα δεν είναι να βαφτίσουμε αλλιώς το μνημόνιο. Δεν πάμε να υπογράψουμε νέο μνημόνιο» τόνισε.

Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους είπε πως «το χρέος πρέπει να γίνει βιώσιμο και συνεχίζουμε με την ίδια άποψη για το χρέος. Ο κ. Βαρουφάκης, με αφορμή τη δήλωση του κ. Ντάισελμπλουμ -όταν είχε έρθει στην Ελλάδα πριν από μια εβδομάδα- ότι συνδιάσκεψη για το χρέος, υπάρχει και αυτή είναι το Eurogroup, έβαλε το ζήτημα και ζήτησε από το Eurogroup να απασχοληθεί και με το ζήτημα του ελληνικού δημόσιου χρέους αλλά και με τα χρέη των άλλων χωρών. Πρέπει να υπάρχει μία ομάδα μέσα στο Eurogroup, η οποία να συζητά τα ζητήματα της βιωσιμότητας των δημόσιων χρεών. Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, δεν «πέθανε», το θέμα του χρέους».