Στον απόηχο του χθεσινού Eurogroup και αφού τελείωσε χωρίς συμφωνία και χωρίς κοινό ανακοινωθέν ο πρωθυπουργός από το πρωί έχει κρίσιμες συζητήσεις στις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας έχει σειρά σημαντικών συναντήσεων με ηγέτες κρατών λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής.

Συγκεκριμένα, στις 10 το πρωί ο κ. Τσίπρας συνάντησε τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ σε καλό κλίμα, ενώ παρών ήταν και ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης.

«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι πολιτικές της λιτότητας έφεραν ανισοτητες. Τώρα είναι η ώρα να αλλάξει η Ευρώπη, το μίγμα της πολιτικής. Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε στις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Να επαναφέρουμε την αντζέντα της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής για ένα κοινό ευρωπαικό μέλλον. Να χτυπήσουμε την φοροδιαφυγή» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μπορούμε μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία γεφυρώνοντας τις διαφορές να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον και να ξεπεράσει η Ευρώπη την κρίση, υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Βέλγο ομόλογό του για την κατανόηση που επέδειξε στις ελληνικές θέσεις και επισήμανε: «Πρέπει να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να γεφυρώνει τις διαφορές και να βρίσκει λύσεις, συνδυάζοντας τις αρχές της Δημοκρατίας και της λαϊκής ετυμηγορίας και ταυτόχρονα, του σεβασμού στους νόμους και τους κανόνες».

Στην Ελλάδα υπήρξε μια πολύ δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία χρόνια, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα μεγάλα ελλείμματα αλλά ταυτόχρονα να διευρυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο βέλγος πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρέπει «Να αλάξουμε και να προωθήσουμε την απασχόληση στην ΕΕ.»  «Θα πρέπει να εργαστούμε με δημιουργικότητα για να υπάρξει προοπτική και σταθερότητα και ο καθένας θα πρέπει να καταβάλει τις προσπάθειες που του αναλογούν για συμφωνία που σέβεται τις ανησυχίες του καθένα» τόνισε.

Η κατάσταση είναι ευαίσθητη, δύσκολη και χρειάζεται αποφασιστικότητα και βούληση για να φτάσουμε σε λύση, κατέληξε ο βέλγος πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ωστόσο ακυρώθηκε η συνάντηση καθώς ο δεύτερος έχει μαραθώνιες συνομιλίες για το ουκρανικό ζήτημα. 

Στις 12.00 ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον, και την πρωθυπουργό της Λετονίας κα Λαϊμντότα Στραουτζούμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχε προγραμματιστεί συνάντηση με την γερμανίδα Καγκελάριο.

Αν και αναμενόταν στις 13.00 να αρχίσει η ανταλλαγή απόψεων των συμμετεχόντων στη Σύνοδο Κορυφής με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και στις 13.45 να ακολουθήσει γεύμα εργασίας της Συνόδου Κορυφής, θα υπάρξει καθυστέρηση λόγω της συνεδρίασης στο Μινσκ και εκτιμάται ότι οι εργασίες της Συνόδου θα αρχίσουν στις 16.00 ώρα Ελλάδος.

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Όπως έγινε γνωστό, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι εταίροι κατέληξαν χτες μόνο στο ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ξεκίνησε ο διάλογος. 

Συνεργάτες του εκτιμούν μεν ότι μπορεί να βρέθει λύση, αλλά ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ο κ. Τσίπρας ούτε την παράταση του μνημονίου, ούτε πολιτικές που να επιβαρυνούν κι άλλο την ελληνική κοινωνία. 

Ο κ. Τσίπρας δεν προτίθεται να κάνει βήμα πίσω απο τις κόκκινες γραμμές, της κυβέρνησής του, ενώ προσβλέπει από τη σημερινή Σύνοδο την επικύρωση των ελληνικών θέσεων και την ανάληψη όποιων ευθυνών από τους ευρωπαίους εταίρους.