Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Με πρώτο πιάτο... ριζότο μανιτάρια και κυρίως τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, το χθεσινό δείπνο που παρέθεσε η κ. Μαριέττα Γιαννάκου σε 13 κοινοβουλευτικά και μη στελέχη του κόμματος, αποτελεί την αφετηρία για την «περίοδο των δείπνων» και των ζυμώσεων στη Ν.Δ. 

Στη συνάντηση συμμετείχαν στελέχη που, προφανώς, εμφανίζονται μεταξύ των διεκδικητών της ηγεσίας, όποτε κι αν ανοίξει η σχετική συζήτηση: Η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Δένδιας, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης αλλά και της νεότερης γενιάς από την Όλγα Κεφαλογιάννη μέχρι τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Παρόντες ήταν, επίσης, βουλευτές και μη με βαρύνοντα παρεμβατικό λόγο στα γαλάζια δρώμενα: οι Κωστής Χατζηδάκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης – η εμπλοκή της νεολαίας που αποτελεί την πλέον μαζική οργάνωση στο γαλάζιο εσωτερικό είναι αναγκαία – οι Άρης Σπηλιωτόπουλος και Ευάγγελος Αντώναρος, ο Γ. Παπανικολάου

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις και στρατηγικές αποτυπώθηκαν στο δείπνο, που αποκάλυψε η “Καθημερινή” και είχε διάρκεια 4 ωρών. Στον αντίποδα, όμως, επιβεβαιώθηκε και η βούληση, των περισσοτέρων τουλάχιστον, να θέσουν ευθέως ζήτημα ευθυνών για το αποτέλεσμα και, τελικά, ηγεσίας μόλις δοθεί η ευκαιρία, σε πλήρη συνάρτηση –προφανώς – και με τις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με την ευρωζώνη. 

Καθώς τα «γαλάζια δείπνα» αναμένεται να ενταθούν, μερικά δε να λάβουν και πάγιο χαρακτήρα, η 19η Φεβρουαρίου, όταν και έχει συγκληθεί η γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα για να κάνει απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος, αναδεικνύεται σε ορόσημο για τις εξελίξεις. 

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί σχετικά με τις ισορροπίες που διαμορφώνονται ότι ο μεν Μάκης Βορίδης, που αφήνει ανοικτό το να τρέξει στην κούρσα διαδοχής, δεν έλαβε πρόσκληση, καθώς θεωρείται ακραίας ιδεολογικής τάσης. Ο δε Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλούς αλλά και ένα στέλεχος που σύμφωνα με τα σενάρια θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο μεταβατικού εγγυητή για την επόμενη ημέρα, αν και προσεκλήθη, τελικά αποφάσισε να μη δώσει το παρών. Με αυτό τον τρόπο, δεν μπήκε στην εσωκομματική κονίστρα (στοιχείο αναγκαίο για το ρόλο του μεταβατικού), ειδικά σε αυτή τη συγκυρία όπου η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την Ευρωζώνη και η παραμονή της Ελλάδας σε αυτή παραμένουν ανοικτά.