Γράφει ο Τάκης Χατζής

Είναι εμφανής η επιθυμία της κυβέρνησης να υποβαθμίσει τη διαφωνία στο χθεσινό Eurogroup σε μία αντιπαράθεση απλώς και μόνο ως προς τις λέξεις. Μια τέτοια χροιά του δίνουν και οι σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κυρίου Σακελλαρίδη.
Όποιος όμως διαβάσει το κείμενο του σχεδίου ανακοινωθέντος, το οποίο δημοσίευσαν στο σύνολό του οι Financial Times (και παραθέτουμε παρακάτω), καταλαβαίνει ότι η διαφορά είναι πολύ ευρύτερη, αν όχι κάθετη, και αφορά την ουσία. Διότι εδώ δεν γίνεται μια απομονωμένη λεκτική αναφορά στην παράταση, αλλά δηλώνεται ξεκάθαρα ότι η ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος θα δώσει τον χρόνο για την προετοιμασία του επόμενου συμβατικού κειμένου - που και αυτό, ασφαλώς, θα στηρίζεται σε δεσμεύσεις απέναντι στους εταίρους. 

Το μόνο που, σύμφωνα με τις πλέον έγκυρες πληροφορίες, "κέρδισε" χθες ο κύριος Βαρουφάκης είναι η τρόικα να αλλάξει όνομα και να αποκαλείται πλέον "ευρωπαϊκοί θεσμοί". Κατά τα λοιπά, δεν έγινε πρόοδος επί της ουσίας, διότι ο κύριος Βαρουφάκης παρουσίασε μεν τον πόνο του ελληνικού λαού, αλλά δεν είπε τίποτε το συγκεκριμένο για τα σχέδια της κυβερνήσεως. Αυτά θα μελετούσαν τα τεχνικά κλιμάκια που θα έρχονταν στην Αθήνα, αν είχε εκδοθεί το ανακοινωθέν - και που πλέον ούτε αυτά θα έλθουν. 

Άρα, το αποτέλεσμα της χθεσινής διαδικασίας ήταν συνολικά απογοητευτικό. Επί της ουσίας καμία πρόοδος, με ελληνική ευθύνη. Επί της φρασεολογίας, ένας κενός περιεχομένου νεολογισμός, με το κρέας της τρόικας να βαπτίζεται ψάρι, για να το καταπιούν οι ιθαγενείς. Και επί της διαδικασίας, για λίγη ώρα αξιοσημείωτη πρόοδος, με εγκατάλειψη της αδιάλλακτης διαπραγματευτικής - και έπειτα, μετά την επικοινωνία Βαρουφάκη-Τσίπρα, ολική επαναφορά στην αδιαλλαξία και αυτοαναίρεση της ήδη δοθείσας ελληνικής συναίνεσης στο ανακοινωθέν! 

Περιέργως, όμως, η πραγματική διαφωνία δεν είναι με τους εταίρους. Είναι στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Διότι αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, είναι ότι στην έκδοση του ανακοινωθέντος συμφώνησαν τόσο ο κύριος Βαρουφάκης, όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και βασικός πυλώνας του ρεαλισμού στην κυβέρνηση κύριος Δραγασάκης. Αμφότεροι φάνηκαν έτσι πρόθυμοι να αποδεχθούν ότι η επόμενη συμφωνία με τους εταίρους θα στηρίζεται νομικά στο υπάρχον μνημόνιο, και ασφαλώς θα περιλαμβάνει ως υπόβαθρο τις δεσμεύσεις του. Αποτελεί αυτό την απολύτως εύλογη κατάληξη μιας διαπραγμάτευσης με δύο πλευρές, που μάλιστα δεν ξεκινά σε παρθένο έδαφος, αλλά σε μια μακρόχρονη σχέση και μερικές εκατοντάδες δισεκατομμυρίων σε δάνεια. Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, μόνον εάν τους κανόνες τους έγραφαν μόνοι τους οι δανειολήπτες κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στις πλατείες. 

Εντούτοις, ακόμη ισχυρότεροι κυβερνητικοί κύκλοι απέρριψαν τελικά το ανακοινωθέν, όχι βέβαια γιατί διαφωνούν με τη λέξη "extend", αλλά γιατί καταλαβαίνουν καλά ότι αυτό ισοδυναμεί με την ολική επαναφορά στις διαδικασίες του χθες, τις οποίες επιμένουν ότι ουδέποτε θα αποδεχτούν. 

Επειδή, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η οποιαδήποτε δυνατότητα συμφωνίας στηρίζεται στην αποδοχή της γενικής κατεύθυνσης που περιγράφει το χθεσινό σχέδιο ανακοινωθέντος, τα πράγματα για την ελληνική πλευρά φαίνονται τώρα πολύ σκούρα. Δεν είναι αντιληπτό, πώς μπορεί να βρεθεί συμφωνία σε βάση που να παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές του συνόλου των εταίρων μας. Ούτε, βέβαια, φέρνουν κοντύτερα το ενδεχόμενο συμφωνίας η αοριστολογία και οι ενσυνείδητες προσπάθειες αποφυγής των κρίσιμων ζητημάτων από πλευράς του κύριου Βαρουφάκη, ο οποίος ούτε χθες παρουσίασε ο,τιδήποτε το συγκεκριμένο στους εταίρους μας. 

Ο χρόνος στενεύει απελπιστικά και η απαιτούμενη ένεση ρεαλισμού ακόμα δεν έχει γίνει. Όμως, οι εταίροι μας έχουν πλέον μετρήσει. Και βλέπουν τις ρωγμές στο κυβερνητικό μέτωπο. 

Δεν είναι τυχαίο ότι ο λαλίστατος Βαρουφάκης, υπόδειγμα ο ίδιος διγλωσσίας (ή έστω "ευφημισμών", κατά την ίδια του την έκφραση), είναι τόσο ενοχλημένος από την δημοσίευση του κειμένου ώστε να ψέγει στο αγαπημένο του Twitter τον κορυφαίο δημοσιογράφο Peter Spiegel των Financial Times για τάχα "απρεπή" ("unseemly") συμπεριφορά, επειδή έκανε καλά τη δουλειά του! Το πρόβλημα, ασφαλώς, δεν είναι η δήθεν "ανευθυνότητα" του Spiegel, αλλά το γεγονός ότι το παιγνίδι παίζεται πλέον με πραγματικά ανοικτά χαρτιά. Οι εταίροι μας βλέπουν τον διχασμό στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Κατανοούν ότι οι ρεαλιστές είναι έτοιμοι για την "κωλοτούμπα". Για την ακρίβεια: ότι την έκαναν ήδη, συναινώντας στο χθεσινό ανακοινωθέν. Και ότι το εμπόδιο σε μια συμφωνία είναι πλέον η αδιάλλακτη τάση, που όμως ενσαρκώνεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αν αυτή δεν προσχωρήσει στον ρεαλισμό, τα πράγματα δεν μπορούν να προχωρήσουν, αφού η διαφωνία είναι γενική και επί της αρχής. Και ασφαλώς, οι "ευφημισμοί" του κυρίου Βαρουφάκη και η διαρκής "αισιοδοξία" των κύκλων του ΥπΟικ θα αποδειχθούν σύντομα απλή στάχτη στα μάτια, παρηγοριά στον άρρωστο ώσπου να βγει η ψυχή του. Έμειναν εκατό μόνον ώρες για να βρεθεί η λογική.

Παρακάτω παραθέτουμε το ακριβές σχέδιο ανακοινωθέντος του Eurogroup στα Αγγλικά:

Today the Eurogroup took stock of the current situation in Greece and the state of the current adjustment programme. In this context, the Eurogroup has engaged in an intensive dialogue with the new Greek authorities.
The Greek authorities have expressed their commitment to a broader and stronger reform process aimed at durably improving growth prospects. At the same time, the Greek authorities reiterated their unequivocal commitment to the financial obligations to all their creditors.
On this basis, we will now start technical work on the further assessment of Greece’s reform plans. The Greek authorities have agreed to work closely and constructively with the institutions to explore the possibilities for extending and successfully concluding the present programme taking into account the new government’s plans.
If this is successful this will bridge the time for the Greek authorities and the Eurogroup to work on possible new contractual arrangements. We will continue our discussions at our next meeting on Monday 16 February.