current views are: 1

12 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση13:16

Ο Τσίπρας απέρριψε το ανακοινωθέν του Eurogroup – Όλο το παρασκήνιο

Με απόφαση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, έπειτα από εισηγήσεις των κυρίων Δραγασάκη και Βαρουφάκη απορρίφθηκε το τελευταίο κείμενο του ανακοινωθέντος στο χθεσινό Eurogroup.

Δημοσίευση 13:16’
αρθρο-newpost

Με απόφαση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, έπειτα από εισηγήσεις των κυρίων Δραγασάκη και Βαρουφάκη απορρίφθηκε το τελευταίο κείμενο του ανακοινωθέντος στο χθεσινό Eurogroup.

Αποστολή στις Βρυξέλλες: Ελένη Καλογεροπούλου

Με απόφαση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, έπειτα από εισηγήσεις των κυρίων Δραγασάκη και Βαρουφάκη, απορρίφθηκε το τελευταίο κείμενο του ανακοινωθέντος στο χθεσινό Eurogroup.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν, σε ό,τι αφορά την απόφαση στο πρώτο κείμενο υπήρξε η διατύπωση «επέκταση» και «τροποποίηση» του προγράμματος. Η λεξη «τροποποίηση» θα μπορούσε να αποτελέσει για την ελληνική πλευρά μια βαση για να υπάρξει συμφωνία στο ανακοινωθέν απορρίπτοντας, ωστόσο, την λέξη επέκταση.

Το κείμενο αυτό δεν έγινε αποδεκτό από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, αφού το απέρριψε, αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

«Αν κάποιος έφυγε για να δημιουργηθούν τετελεσμένα δεν είναι δική μας ευθύνη» σχολίαζε κορυφαία κυβερνητική πηγή.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν άλλα τρία κείμενα η διατύπωση τελικά που επικράτησε στο τελευταίο το οποίο και απορρίφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να διερευνηθούν οι δυνατότητες παράτασης και επιτυχούς ολοκλήρωσης του παρόντος προγράμματος λαμβάνοντας υπόψιν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης.

Η διατύπωση αυτή θεωρήθηκε από τον κ. Δραγασάκη και τον κ. Βαρουφάκη ως ύποπτη για παρερμηνείες και γι’ αυτό επικοινώνησαν με τον έλληνα πρωθυπουργό προκειμένου να του διατυπώσουν τις ενστάσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε ότι το κείμενο αυτό δεν θα πρέπει να γίνει αποδεκτό και έτσι επήλθε το «ναυάγιο» στο θέμα του ανακοινωθέντος.

Η ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει ακόμα κατηγορηματικά ότι υπήρξε αρχική συμφωνία μέσα στη συνεδρίαση όπως γράφεται στον ξένο Τύπο, επιμένοντας ότι εξ αρχής οι αρμόδιοι υπουργοί είχαν εκφράσει τις ενστάσεις τους.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την πεποίθηση ότι στο Eurogroup της Δευτέρας μπορεί να υπάρξει ένα σημαντικό βήμα, δηλώνοντας την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να βρεθεί λύση.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι ο κ. Βαρουφάκης ανέλυσε λεπτομερώς το πρόγραμμα της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα προωθήσει, καθώς και στις ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνοντας στη συμφωνία- γέφυρα.

Η στρατηγική του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής

Σήμερα το απόγευμα ο έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να πάρει τον λόγο μέσα στη Συνόδο Κορυφής και θα αναφερθεί στην κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα, στην εντολή που του έδωσε ο ελληνικός λαός, με το αποτέλεσμα των εκλογών και θα δηλώσει την πρόθεσή του να βρεθεί μια ενιαία αποδεκτή λύση μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ.

Ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί και στο χθεσινό Eurogroup, τονίζοντας τη σημασία που έχουν κάποια θέματα για την ελληνική πλευρά σε πολιτικό επίπεδο και όχι σε καθαρά διαδικαστικό.


σχετικα αρθρα