Μια αλλαγή κυβέρνησης δεν είναι λόγος για συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ούτε κάποιος μπορεί απλά να λέει ότι ο ελληνικός πληθυσμός ψήφισε λάθος, σημειώνει ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, σε δηλώσεις του πριν τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας πως «η συναναστροφή μας με τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πρέπει να γίνεται μέσα από εποικοδομητικές συνομιλίες».

Ο Αυστριακός καγκελάριος, ο οποίος, έπειτα από δική του πρόσκληση, είχε τη Δευτέρα στη Βιέννη συνομιλίες σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα με τον έλληνα πρωθυπουργό, τονίζει στις δηλώσεις του ότι με πλήρη τήρηση των συμφωνιών είναι τελείως δικαιολογημένη η συζήτηση των επί μέρους μέτρων, δηλαδή μπορεί κάλλιστα να προταθεί η διακοπή μιας ιδιωτικοποίησης και η ανταλλαγή με εισπράξεις φόρων και την οικοδόμηση νέων φορολογικών αρχών.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι, σύμφωνα με τον κ. Φάιμαν, πώς μπορεί να ακολουθηθεί στην Ευρώπη αυτός ο δρόμος και ποιο νομικό πλαίσιο χρειάζεται για μια παράταση του προγράμματος ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπιστία.

Για ακόμη μια φορά ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών επαναλαμβάνει ότι «χρειαζόμαστε λύσεις, αντί των πολύμηνων εικασιών περί ενός Grexit, που οδηγούν μόνον σε μια νέα ανασφάλεια».

Στις συνομιλίες του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Βέρνερ Φάιμαν υποσχέθηκε πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του ώστε να υπάρξει μια μεγαλύτερη προσέγγιση της Ευρώπης προς τις νέες πολιτικές στην Ελλάδα και ένα αποτέλεσμα.

Και αυτό, όπως ανέφερε, διότι είναι πεπεισμένος ότι είναι εντελώς κυνικό να λέει κανείς «ωραία, έχω να σώσω τις οικονομικές αγορές, κάτι κάνω» αλλά την ίδια στιγμή να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν το αίσθημα της πλήρους εγκατάλειψης- και αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να τεθεί, κρίσιμο για το μέλλον της ίδιας της ΕΕ, αν πραγματικά οι πολιτικές ηγεσίες είναι παρούσες για τους ανθρώπους.

Σε συνεντεύξεις του ενόψει των συνομιλιών του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Φάιμαν είχε προειδοποιήσει πως «εκείνοι οι οποίοι τώρα ελπίζουν πως η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αποτύχει πέφτουν έξω, και μια τέτοια χαιρεκακία είναι ανάρμοστη» και ότι «ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρωθυπουργός, θέλει να αποφασίζει ο ίδιος για το πώς θα κάνει οικονομίες η Ελλάδα, και αυτό το δικαίωμα θα πρέπει να αναγνωρίζεται σε κάθε χώρα».

Επιπλέον, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε τονίσει κατηγορηματικά ότι «θα πρέπει να γλιτώσουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη από την επιλογή ενός Grexit» ενώ είχε ασκήσει έντονη κριτική στη Γερμανίδα καγκελάριο λέγοντας ότι όλα όσα υποστηρίζει η Άγγελα Μέρκελ έρχονται λίγο καθυστερημένα και ναυαγούν εξαιτίας της στάσης της, του «περιμένοντας και κάνοντας"».