Στο Eurogroup και τη θέση της Ιταλίας για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, αναφέρεται σήμερα δημοσίευμα της εφημερίδας της Ρώμης Ιλ Μεσσατζέρο.

«Πηγές του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωναν, χθες βράδυ, ότι η χώρα μας (σσ. Ιταλία) τάσσεται υπέρ μιας λύσης, η οποία να μην περικόψει την ονομαστική αξία του χρέους, αλλά να δώσει στην Ελλάδα φορολογικό και δημοσιονομικό περιθώριο για την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις» γράφει η ιταλική εφημερίδα.

Εξηγεί, δε, ότι «φορολογικό και δημοσιονομικό περιθώριο» σημαίνει λιγότερο πιεστικές παράμετροι δημοσιονομικής πολιτικής, αρχίζοντας από το πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να μειωθεί η πίεση στην Ελλάδα, ιδίως σε κοινωνικό επίπεδο, και να επιτραπεί στην κυβέρνηση να ξαναρχίσει να ακολουθεί, με πειστικό τρόπο, την οδό των μεταρρυθμίσεων».

Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης Ρέντσι, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, η Ελλάδα μπορεί να ευνοηθεί και από τα όσα κατάφερε να πετύχει η ιταλική εκ περιτροπής προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ευελιξίας. Σε ό,τι αφορά, δε, τη δραστηριοποίηση του ΟΟΣΑ στην όλη πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία, σχολιαστές θεωρούν ότι ο υπουργός οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, δεν θα μπορούσε παρά να βλέπει με καλό μάτι μια τέτοια εξέλιξη, από τη στιγμή που ο ίδιος έχει χρηματίσει στο παρελθόν δεύτερος γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

«Η συζήτηση στο Eurogroup ήταν καρποφόρα, κάποιες στιγμές κάπως υπερβολικά ειλικρινής σε ό,τι αφορά τους τόνους, που χρησιμοποιήθηκαν. Είμαι αισιόδοξος, πάντως, ότι υπάρχει θέληση για συνέχιση της συζήτησης αυτής την ερχόμενη Δευτέρα» δήλωσε ο κ. Πάντοαν