Μεγάλες και σημαντικές αλλαγές προανήγγειλε για τον δημόσιο τομέα ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Κατά την πρώτη συνάντησή του με τους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου, ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε πως μέσα στον επόμενο μήνα θα καταθέσει το πρώτο νομοσχέδιο, που θα αφορά την άμεση αποκατάσταση των απολυμένων σε εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων. Ακόμη, ο κ. Κατρούγκαλος εξήγγειλε ένα πρόγραμμα «μίνι εθελοντικής κινητικότητας» για την επανατοποθέτησή τους.

«Όχι» στην άρση μονιμότητας - «Ναι» στον έλεγχο πλαστών πιστοποιητικών

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε ότι οι σκέψεις του για το νέο Δημόσιο θα κινηθούν στο «γήπεδο» των μεταρρυθμίσεων, αλλά με θετικό πρόσημο, «χωρίς απολύσεις, κυνήγι μαγισσών, απορρύθμιση των αναγκών του Δημοσίου και πέρασμα δημοσίων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα».

Ο κ. Κατρούγκαλος τάχθηκε κατά της εσωστρέφειας στο Δημόσιο και διεμήνυσε πως σταματά ο «υποκριτικός» έλεγχος της μετατροπής συμβάσεων, αλλά όχι των πλαστών πιστοποιητικών. Επιπλέον, δήλωσε αντίθετος με την άρση της μονιμότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει στην Ολλανδία, αλλά στην Ελλάδα θα ήταν μία μεταρρύθμιση καρικατούρα, καθώς θα ενδυνάμωνε το πελατειακό κράτος και την ομηρία των υπαλλήλων.

Επίσης, επανέλαβε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι μετά από πέντε χρόνια μνημονίων έχουν μειωθεί πάνω από 350.000 και έχουν περιοριστεί στις 570.000, συνυπολογιζόμενων των αιρετών και άλλων κυβερνητικών στελεχών, που αμείβονται από αυτό.

Το πρώτο νομοσχέδιο - Ποιες αλλαγές έρχονται

Μιλώντας για το πρώτο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί άμεσα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεσήμανε πως θα επιστρέψουν συνολικά περίπου 3.900 υπάλληλοι, εκ των οποίων 1.030 είναι αυτοί που έχουν απολυθεί, περισσότεροι από 1.800 βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και περίπου 1.040 που εργάζονται με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις. Μάλιστα, υποστήριξε ότι το κόστος της επαναπρόσληψής τους περιορίζεται στα 22.832.000 ευρώ.

Σχετικά με τη «μίνι εθελοντική κινητικότητα» όσων επιστρέψουν, σημείωσε ότι θα υπάρξει ένας κατάλογος από θέσεις που θα μπορούν να μετακινηθούν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι, σύμφωνα με τις ανάγκες υπουργείων, αλλά στην περίπτωση που δεν το επιλέξουν τότε θα επιστρέψουν στη θέση από την οποία απολύθηκαν.

Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε επίσης ότι θα διοριστούν, σταδιακά, οι 6.000 αδιόριστοι του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με τις ανάγκες της κρατικής μηχανής, ότι το παλιό σύστημα αξιολόγησης «παγώνει» και ότι θα προωθήσει τα ψηφιακά ΚΕΠ, στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται ακόμη:

  • διατάξεις για την αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου («κόβονται» οι τιμωρητικές διατάξεις)
  • αλλαγές στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων (καταργούνται οι γραπτές εξετάσεις, διατηρούνται η συνέντευξη, με μειωμένο ποσοστό στο σύνολο της αξιολόγησης, και τα τυπικά προσόντα)

Παράλληλα, για το επόμενο εξάμηνο προγραμματίζονται οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, με την κατάθεση νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τον προσδιορισμό των αναγκών και των αρμοδιοτήτων ανά υπουργείο, τα περιγράμματα θέσης, που ποτέ δεν έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς και το νέο σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού, που θα επιβραβεύει τους καλύτερους.

Τέλος, για τη διαπίστωση των πραγματικών αναγκών θα δημιουργήσει μία ομάδα από τελειόφοιτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, που θα καταγράψει τις ανάγκες, ενώ θα ακούσει και τις προτάσεις της task force, που πλέον έχει μετατραπεί σε μία υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και ξένων κρατών που έχουν την εμπειρία ανασυγκρότησης της δημόσιας διοίκησης, αλλά και ένα αποτελεσματικό κράτος.

Ντ. Μ.