Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Σειρά επαφών με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους είχε ο Αντώνης Σαμαράς, που στο στρογγυλό τραπέζι της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ, υποστήριξε τις ελληνικές θέσεις.

«Στόχος μου είναι να διασφαλίσω την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, γι' αυτό είμαι εδώ. Και βέβαια η αίσθηση αδιεξόδου δεν βοηθάει», δήλωσε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αμέσως μετά, ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ανέφεραν πηγές απο τη ΝΔ, υπερασπίστηκε τη χώρα, βάζοντας στην άκρη τις οποίες αντιπαραθέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό της Ελλάδας.

«Η κρισιμότητα των στιγμών δεν αφήνει αλλα περιθώρια» έλεγαν χαρακτηριστικά και στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ, παρουσίασε τα όσα είχε πετύχει η προηγούμενη κυβέρνηση μέχρι σήμερα, επισημαίνοντας την ανάγκη να μην πάνε χαμένες οι σκληρές θυσίες των ελλήνων πολιτών.

Με συγκεκριμένα στοιχεία, έκανε ειδική αναφορά στα πλεονάσματα, στην ανάσχεση της ύφεσης, στη μείωση των ελλειμμάτων και στην είσοδο στην ανάκαμψη, προκειμένου να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους να τηρήσουν και εκείνοι τις δικές τους δεσμεύσεις που απορρέουν απο την απόφαση του Eurogroup, του Νοεμβρίου του 2012.

Ο κ. Σαμαράς συνάντησε κατ' ιδίαν τον Νικόλα Σαρκοζί, με τον όποιον είχε εκτεταμένη συζήτηση, με τη δέσμευση ότι θα τα ξαναπούν σύντομα, ενώ στο περιθώριο του ΕΛΚ είχε τετ-α-τετ με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τον πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντολ και τους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων, της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, της Πορτογαλίας Πέδρο Κοέλιο, της Ιρλανδίας Έντα Κένι, της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Ουγγαρίας Βικτόρ Όρμπαν, ο οποίος τον προσκάλεσε στη Βουδαπέστη και της Φινλανδίας, Αλεξαντερ Στουμπ.