current views are: 1

12 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση15:26

Αυτή είναι η πρόταση Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής

«Συμφωνία – γέφυρα» μέχρι το καλοκαίρι θα ζητήσει ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη Σύνοδο Κορυφής που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

Δημοσίευση 15:26’
αρθρο-newpost

«Συμφωνία – γέφυρα» μέχρι το καλοκαίρι θα ζητήσει ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη Σύνοδο Κορυφής που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

«Συμφωνία – γέφυρα» μέχρι το καλοκαίρι θα ζητήσει ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη Σύνοδο Κορυφής που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός στην παρέμβαση του στην Σύνοδο Κορυφής θα μιλήσει επί της ουσίας και θα θέσει τα πολιτικά ζητήματα, χωρίς να αναφερθεί σε διατυπώσεις. Παράλληλα, θα εξηγήσει την κατάσταση στην Ελλάδα και θα προσπαθήσει να καλλιεργήσει συναινέσεις, προκειμένου να μην αποτελέσουν οι διατυπώσεις τροχοπέδη. Υπάρχει όλη η καλή βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης για αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το κλίμα στην Σύνοδο Κορυφής θα είναι εντέλει θετικό, γεγονός που θα δώσει στίγμα για το επόμενο Eurogroup της Δευτέρας. Ωστόσο, όπως αναφέρουν, το κλίμα δεν θα αποτυπωθεί σε γραπτό κείμενο, αλλά θα μεταφερθεί στους Υπουργούς Οικονομικών, ενώ για το ζήτημα της Ελλάδας ενημέρωση θα κάνει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Στην κυβέρνηση προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στη χθεσινή δήλωση του κ. Ντάισελμπλουμ, μετά το Eurogroup, όπου σημείωσε ότι έχουν γίνει βήματα. 

Όπως τονίζουν πηγές του Μαξίμου, η ανάσχεση ανθρωπιστικής κρίσης, αποτελεί, σε κάθε περίπτωση, πρώτη προτεραιότητα και ξεκινά άμεσα η υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπαίνει στη διαδικασία παράτασης και κλεισίματος του Μνημονίου, ενώ τονίζουν χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί κανείς να προσποιείται ότι δεν έχουν υπάρξει εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. 

«Όλοι αυτοί που συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά φόρα δέχονται ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα με τα μνημόνια είναι αποτυχία και δεν μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίσει να το εφαρμόζει» υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Παράλληλα, κύκλοι του Μαξίμου σημειώνουν ότι αν δεχθεί η κυβέρνηση την παράταση και την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι σαν να αποδέχεται το mail του κ. Χαρδούβελη, δηλαδή νέες περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικό κράτος, νέοι φόροι, κ.λπ., το οποίο και θα κληθεί να το εφαρμόσει. Όπως σημειώνουν, «δεν έχει κανένα νόημα να συμφωνήσει η Κυβέρνηση σε τεχνική παράταση στα λόγια και σε δύο μήνες να της λένε «εφάρμοσε το πρόγραμμα». Δεν είναι ζήτημα μόνο διατυπώσεων, καθώς απορρέουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις από την διατύπωση» σημειώνουν χαρακτηριστικά. 

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση, τονίοζντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητεί την τελευταία δόση από τον ESM, ύψους 7,2 δισ. ευρώ, ούτε θέλει οι ευρωπαίοι πολίτες να πληρώνουν για ένα ατελέσφορο πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση ζητεί τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, καθώς και να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων κατά 10 δισ. ευρώ, από τα 15 δισ. που είναι το «πλαφόν» και -όπως λένε- το χρησιμοποίησε ολόκληρο η κυβέρνηση Σαμαρά να αυξηθεί στα 25 δισ. ευρώ. Επιπλέον, οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας θα επαναλάβει το αίτημα για τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ ώστε να χρησιμοποιηθούν για την πλήρη εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δηλαδή στα «κόκκινα δάνεια». Ο Πρωθυπουργός θα καταστήσει σαφές στους ευρωπαίους ομολόγους του ότι η Ελλάδα δεν ζητεί περισσότερα χρήματα. 

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας θα επισημάνει το πάγιο αίτημα της κυβέρνησης για εξορθολογισμό του δημοσιονομικού πλαισίου και συγκεκριμένα το πλεόνασμα να ρυθμιστεί σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και να μειωθεί στο 1,5% από 3% και 4,5% του ΑΕΠ που έχει δεχτεί και υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά. 

«Θα πρέπει να υπάρχει ρητή δέσμευση για το πλεόνασμα στη «συμφωνία – γέφυρα». Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί πάνω στο προβλεπόμενο πλεόνασμα θα καταρτιστεί ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης» τονίζουν πηγές του Μαξίμου. Παράλληλα, θα προτείνει ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, με την εποικοδομητική συνεργασία του ΟΟΣΑ, καθώς βρέθηκε κοινός τόπος στη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Άνχελ Γκουρία. Άλλωστε, τονίζουν οι ίδιες πηγές, υπάρχουν «δράσεις» στο πλαίσιο αυτό που αποτελούν κοινές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης με αυτές των δανειστών, όπως τηματολόγιο, περιουσιολόγιο, διαγωνισμοί συχνοτήτων Τ/Σ, φορολογικό, κ.λπ.

Ωστόσο, διευκρινίζουν ότι «υπάρχουν δράσεις που θέλουμε να κάνουμε και κάποιες στις οποίες δεν μπαίνουμε καν στη συζήτηση», δίνοντας έτσι το στίγμα της διαπραγματευτικής στάσης της κυβέρνησης. Σημειώνουν, επίσης, ότι ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε στο Eurogroup την κοστολόγηση αυτού του προγράμματος με βάση τα «κόστη» που του δόθηκαν από τους Υπουργούς.

 

 


σχετικα αρθρα