Συνολικά 32 προσωπικότητες από όλους τους πολιτικούς χώρους, συνδικαλιστές, επιχειρηματίες και πανεπιστημιακοί, κάλεσαν τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο να χαλαρώσει τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα.

Με ανοιχτή επιστολή τους που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Público τονίζουν πως η αντίληψη ότι «η πολιτική λιτότητας πρέπει να συνεχιστεί ως έχει» είναι «αντιπαραγωγική» και τον καλούν να υιοθετήσει έναν δημόσιο λόγο που «δεν θα ταπεινώνει τις χώρες-μέλη».

Η Πορτογαλία «δεν πρέπει να απομονωθεί» από το κίνημα της «ευρωπαϊκής συνεργασίας» αλλά να συμμετάσχει «στη συζήτηση για την ανάκαμψη των οικονομιών και των κοινωνικών πολιτικών στις χώρες που θυσιάστηκαν περισσότερο κατά τα τελευταία έξι χρόνια», συνεχίζει το κείμενο.

Μεταξύ αυτών που υπέγραψαν την ανοιχτή επιστολή υπάρχουν εκπρόσωποι της αριστερής αντιπολίτευσης, ένας κεντροδεξιός πρώην υπουργός Οικονομικών, αλλά ακόμη και ο πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του PSD, του κόμματος του πρωθυπουργού. Υπάρχουν επίσης πανεπιστημιακοί, συνδικαλιστές και επιχειρηματίες.

Ο Πάσος Κοέλιο έχει καλέσει την Αθήνα να «σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες» απορρίπτοντας κατηγορηματικά κάθε αναδιαπραγμάτευση του χρέους και χαρακτηρίζοντας «παραμύθια» το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.