Σθεναρές πιέσεις στον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Γιάννη Δραγασάκη, ώστε η  Ελλάδα να αποδεχθεί «τεχνική επέκταση» του προγράμματος, άσκησαν οι υπουργοί Οικονομικών στο χθεσινό Eurogroup με επίκεντρο το ελληνικό ζήτημα.

Κύκλοι του Μαξίμου αναφέρονται στους λόγους οι οποίοι δεν επέτρεχαν την έκδοση κοινής ανακοίνωσης μετά τις ολονύχτιες διαπραγματεύσεις. Όπως τονίζουν, υπήρξαν πολλά κείμενα εργασίας στο Eurogroup και συγκεκριμένα ένα κείμενο που ήταν σε θετική κατεύθυνση, το οποίο ωστόσο απορρίφθηκε από την Γερμανική Κυβέρνηση. Η τελική πρόταση ανακοίνωσης, που δημοσίευσαν οι FT και αναφέρεται στην «επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος», δεν μπορούσε, βέβαια, να γίνει αποδεκτή από την ελληνική Κυβέρνηση, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η πλειοψηφία των Υπουργών ασκούσαν πιέσεις προκειμένου να δεχθεί η Κυβέρνηση παράταση. Υπήρχαν, όμως, Υπουργοί που καταλάβαιναν τα ζητήματα και προσπαθούσαν, με έναν δημιουργικό τρόπο, να διαμορφώσουν ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι όσα είπαν οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης τα είπαν μπροστά σε όλους και όχι όταν αποχώρησε ο Σόιμπλε.

Μετά την εμπλοκή, οι κ.κ. Βαρουφάκης και Δραγασάκης τηλεφώνησαν στον Αλέξη Τσίπρα και του επεσήμαναν ότι το κείμενο έχει προβληματικά στοιχεία και ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την εκτίμησή τους.

Στο πλαίσιο του Eurogroup υπήρξαν διαρκείς διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών και η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι υπάρχει κινητοποίηση από την πλευρά των εταίρων, ώστε να αρχίσει η προετοιμασία για το επόμενο Eurogroup.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι στις Βρυξέλλες υπήρξε διάθεση για διαβούλευση και διάλογο, σημειώνοντας ότι πριν από τη Σύνοδο του Eurogroup πραγματοποιήθηκε Euro-working group «όπου η διαφορά, σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση, ήταν εμφανής». Αναφέρονται, επίσης, στις συναντήσεις Κρ. Λαγκάρντ με Γ. Βαρουφάκη και στη συνέχεια με τους Γ. Ντάισελμπουλ, Κρ. Λαγκάρντ και Τ. Βίζερ με Γ. Δραγασάκη, Γ. Βαρουφάκη και Γ. Χουλιαράκη.

Κύκλοι του Μαξίμου, καταλήγουν ότι τα τεχνικά κλιμάκια, αν βρεθούν, θα βρεθούν στις Βρυξέλλες, ενώ σημειώνουν ότι μπορεί, αν χρειαστεί, να παραμείνει στις Βρυξέλλες ο κ. Γ. Χουλιαράκης.