Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος

Είναι ξεκάθαρο για όσους παρακολουθούν τις κινήσεις της νέας κυβέρνησης ότι υπάρχει μία σαφής επιθυμία να αναθερμανθούν οι ελληνορωσικές σχέσεις.

Η παρουσία του Νίκου Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών, ενός ανθρώπου ο οποίος έχει επιμείνει τα τελευταία χρόνια στην ανάγκη να κινηθεί η Ελλάδα και προς άλλες κατευθύνσεις πέραν της μονοδιάστατης προσήλωσης στις επιλογές των δυτικών συμμάχων, καθώς και οι διαχρονικές σχέσεις πολλών στελεχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – κυρίως της παλαιότερης φρουράς – με τη Μόσχα αποτελούν εύφορο πεδίο για την καλλιέργεια των σχέσεων. 

Η Αθήνα κατέστησε σαφείς τις προθέσεις της πολύ γρήγορα με αφορμή τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έναντι της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι νέες κυρώσεις θα είναι αντιπαραγωγικές. Ωστόσο, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο αν οι δύο χώρες μπορούν να αρχίσουν να συνεργάζονται σε τομείς άμεσου διμερούς ενδιαφέροντος.

Η ρωσική πλευρά δεν έχει κρύψει την επιθυμία της να προχωρήσει στην αγορά συγκεκριμένων ελληνικών «αξιών», όπως πχ επενδύοντας στους ελληνικούς σιδηροδρόμους. Παράλληλα, η ενέργεια βρίσκεται πάντοτε στο τραπέζι. 

Μπορεί η εξαγορά της ΔΕΠΑ από την Gazprom να ναυάγησε, αλλά το ενδιαφέρον φαίνεται ότι έχει πλέον αρχίσει να στρέφεται στον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε, μελλοντικά, να ενταχθεί στους σχεδιασμούς της κατασκευής ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα ενώνει τη Ρωσία με την Τουρκία. 

Ο εν λόγω αγωγός που φέρεται να είναι ο αντικαταστάτης του South Stream φαίνεται να προσελκύει το ενδιαφέρον της νέας ελληνικής κυβέρνησης που πιστεύει ότι μπορεί να συνδυάσει τον ΤΑΡ με τη συμμετοχή της στη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η περίπτωση όμως μίας πιθανής οικονομικής βοήθειας από τη Μόσχα προς την Αθήνα αν η χώρα μας δεν καταφέρει να έρθει σε συμβιβασμό με τους ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ έχει αρχίσει να μονοπωλεί εσχάτως το ενδιαφέρον. Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εμφανίστηκε ανοιχτός στην εξέταση ενός τέτοιου αιτήματος αν και εφόσον αυτή ζητηθεί. Αυτή θα ήταν μία κίνηση υψηλού ρίσκου, δεδομένου και του παραδείγματος της Κύπρου το 2013. 

Εντός του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ήδη από την περίοδο που το κόμμα βρισκόταν στην αντιπολίτευση, αυτό το ζήτημα είχε τεθεί επί τάπητος, ιδιαίτερα από όσους θεωρούσαν ότι μία σύγκρουση με την ευρωζώνη θα ήταν αναπόφευκτη. Πολλοί πάντως πιστεύουν ότι παρά τα εύκολα λόγια του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου η Μόσχα δύσκολα θα προχωρούσε μία τέτοια κίνηση διότι αυτό θα σήμαινε την απόλυτη κατάρρευση των σχέσεών της με τους Ευρωπαίους.