Αποστολή στις Βρυξέλλες: Ελένη Καλογεροπούλου

Αισιοδοξία ότι η Ελλάδα είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με τους εταίρους για πρόγραμμα-γέφυρα έως τον Ιούλιο εκφράζουν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ιδιαίτερα θετική θεωρείται η συγκρότηση των τεχνικών κλιμακίων που συμφώνησε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αφού διαφαίνεται ότι οι εταίροι απομακρύνονται από τη θέση στην οποία είχαν όλο το τελευταίο διάδστημα για τη συνέχιση του παρόντος προγράμματος.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για ένα μεταβατικό πρόγραμμα μέχρι τον Ιούλιο.

Επισημαίνουν ακόμα, ότι χθες υπήρξε ασφυκτική πίεση στην ελληνική πλευρά με διακοπή κάθε χρηματοδότησης και παρ' όλα αυτά δεν υπεγράφη το ανακοινωθέν. Επισημαίνουν ακόμα την τηλεφωνική επικοινωνία Ντάισελμπλουμ-Τσίπρα την οποία επιδιωξε ο ολλανδός αξιωματούχος.

Όπως τονίζεται, εάν τελικά βρεθεί λύση, αυτό σημαίνει ότι ανοίγει και το θέμα των ομολογων από την ΕΚΤ, αφού αποσυμπιέζεται το όλο ζήτημα  γύρω από την καταληκτική ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου.

Οι ίδιες πηγές λένε ότι μέσα στη «γέφυρα» είναι πιθανό να συμπεριλαμβάνονται θέματα όπως η ανθρωπιστική κρίση και τα εργασιακά. Για τις ιδιωτικοποιήσεις επισήμαναν ότι εάν προκληθεί, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει στη Σύνοδο κατάλογο με το πώς οι άλλες χώρες της Ε.Ε. κατέχουν ως δημόσιο ποσοστά στις επιχειρήσεις.

Στο Μαξίμου χαρακτηρίζουν θετικό βήμα τη δήλωση Ντάισελμπλουμ, ενώ αναφέρονται στα σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας που διακινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες εντός και εκτός της χώρας.

Όπως τονίζουν, τα σενάρια αυτά αναφέρονταν στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραφε την παράταση και την ολοκλήρωση του μνημονίου, καθώς και στη χθεσινοβραδινή κοινή ανακοίνωση, στην οποία δεν κατέληξε το Εurogroup. 

«Δεν τα υπογράψαμε και καμία καταστροφή δεν επήλθε» υπογραμμίζουν οι πηγές της κυβέρνησης. Σημειώνουν, παράλληλα, ότι η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι πλέον το αντικείμενο των διαβουλεύσεων, καθώς και του επόμενου Eurogroup. «Η Ελλάδα έχει καθαρές θέσεις, τις υπερασπίζεται και πείθει. Δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται» καταλήγουν.

Συμφωνία για επαφές εμπειρογνωμόνων

Νωρίτερα, Αλέξης Τσίπρας και Γερούν Ντάισελμπλουμ συμφώνησαν για σειρά επαφών στις Βρυξέλλες κλιμακίων ελλήνων και ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων.

Συγκεκριμένα, τις επόμενες τρεις ημέρες θα πραγματοποιηθούν επαφές, ανάμεσα σε έλληνες εμπειρογνώμονες και σε μέλη της Κομισιόν της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση λέει ότι δεν πρόκειται για τρόικα αλλά για στελέχη του EuroWorking Group.

Στόχος αυτής της απόφασης είναι να τεθούν επί τάπητος οι ελληνικές προτάσεις και να γίνει η κοστολόγησή τους από τα κλιμάκια της ευρώπης και του Ταμείου. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, εάν αυτή η κοστολόγηση είναι συμβατή με τις γενικές αρχές της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, τότε θα υπάρξει μια πρώτη συμφωνία, που θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα συνεδ΄ριαση των Υπουργών Οικονομικών τη Δευτέρα. 

«Η Ελλάδα και η ευρωζώνη αποφάσισαν να αρχίσει μια προσπάθεια να βρεθεί κοινό έδαφος, προκειμένου να διευκολυνθεί το Eurogroup της Δευτέρας», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του του προέδρου του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Ο Ντάισελμπλουμ συναντήθηκε σήμερα με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να ζητήσουν από τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) να αρχίζουν συζητήσεις με τις ελληνικές ώστε να επιχειρηθεί να γίνει προπαρασκευαστικό έργο» ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, είπε. 

Ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι αυτό που αναζητείται είναι μια «κοινή βάση» ανάμεσα στο τρέχον πρόγραμμα και τις προτάσεις της Αθήνας.