current views are: 1

12 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση21:53

Τσίπρας: Η μετάβαση στο νέο πρόγραμμα είναι πλέον το αντικείμενο διαβούλευσης

«Το μνημόνιο και η τρόικα δεν υπάρχουν» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Δημοσίευση 21:53’
αρθρο-newpost

«Το μνημόνιο και η τρόικα δεν υπάρχουν» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βελισσάρης – Λυμπερίδης

«Το μνημόνιο και η τρόικα δεν υπάρχουν» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής, λέγοντας πως σήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα για συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους. Παράλληλα ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος όταν επιτευχθεί συμφωνία.

«Υπήρξε συζήτηση για την ΟΝΕ, εκλήθη ο κ. Ντάισελμπλουμ για να ενημερώσει τις συζητήσεις που γίνονται. Επανέλαβε τη δήλωσή του για τη συμφωνία, μία δήλωση που είναι σε θετική κατεύθυνση ώστε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μέχρι τη Δευτέρα ώστε να βρεθεί αποδεκτή λύση» είπε αναφερόμενος στην ατζέντα της Συνόδου και προσέθεσε:

«Τις τελευταίες ώρες διακινήθηκαν σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας σε περίπτωση που δεν υπογράφαμε την παράταση του μνημονίου».

«Η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο Ελληνικό πρόγραμμα είναι το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων στο επόμενο Eurogroup» τόνισε και πρόσθεσε ότι «έγινε ένα σημαντικό βήμα στη διαπραγμάτευση: Τα τεχνικά κλιμάκια πιάνουν από αύριο δουλειά». 

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα:

«Εξήγησα στους εταίρους μας ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο για υπέρβαση της κρίσης, ένα σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων σε κράτος και δημόσια διοίκηση, κυρίως όμως οι παθογένειες που χαρακτηρίζουν τη χώρα τα τελευταία χρόνια και δεν υπήρχε η πολιτική βούληση, όπως η φοροδιαφυγή».

Συνέχισε λέγοντας πως το χρέος της χώρα είναι μη βιώσιμο και εάν «δεν καταφέρουμε να προχωρήσουμε σε κοινή απόφαση για την απομείωση του δεν θα βρούμε τον δημοσιονομικό χώρο για να περάσουμε στην ανάπτυξη».

Η συζήτηση έγινε σε κλίμα κατανόησης, είπε αλλά όπως είπε οι ουσιαστικές αποφάσεις θα ληφθούν τη Δευτέρα.

Αναφερόμενος στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων ο πρωθυπουργός  είπε πως «φεύγουμε έχοντας κάνει ουσιαστικά βήματα. Δεν καλύψαμε όλη την απόφαση. Αποδείξαμε όμως ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα πεδίο συγκρούσεων και συμβιβασμών, ένα πεδίο που στο τέλος δεν επικρατούν οι εκβιασμοί αλλά που στο τέλος επικρατεί η λογική όταν οι λύσεις είναι προς όφελος όλων». 

«Κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξης για να εξυπηρετήσει εμμονές ή μικροπολιτικά συμφέροντα», συνέχισε.

Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση έχει τη βούληση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

«Οι μεταρρυθμίσεις στο μνημόνιο ήταν φύλο συκής» είπε και προσέθεσε:

«Ποτέ δεν τέθηκε η δημιουργία κτηματολογίου ως προϋπόθεση για εκταμίευση δόσης. Πάντα ήταν οι περικοπές. Υπό αυτή την έννοια το μνημόνιο ξεχάστε το. Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που εισηγήθηκαν οι εταίροι αλλά δεν υλοποιήθηκαν, θέλουμε να τις εκπονήσουμε. Αυτό που κυρίως θέλουμε είναι να προχωρήσουμε στην αποκατάστασης ενός αισθήματος δικαίου στην κοινωνία».

«Πολλοί εκ των συμπολιτών μας δεν πλήρωσαν το μερτικό τους στην κρίση, καθώς έβγαλαν τα χρήματα τους έξω. Βασικό μας μέλημα είναι να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό κράτος, αλλά και να μειώσουμε τις τρομακτικές ανισότητες που δημιουργήθηκαν τα χρόνια της κρίσης» συνέχισε ο κ. Τσίπρας. 

«Φαντάζομαι πως έχουμε τη συμπαράσταση των εταίρων, στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» επεσήμανε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε πως «η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα ήταν πρωτοφανής και σε μέγεθος και σε διάρκεια. Οι εταίροι μας αντιλαμβάνονται πως η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα συνιστά ευκαιρία επιστροφής της ατζέντας στην ανάπτυξη».

Ακόμα ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι «από το πρώτο βράδυ της εκλογικής μας νίκης εξήγησα πως αυτό που διαπραγματευόμαστε είναι δύο πράγματα: Η αρχή του σεβασμού της λαϊκής κυριαρχίας και η αρχή του σεβασμού των κανόνων. Και είπα πως παρά  το γεγονός ότι διαφωνούμε με τους δημοσιονομικούς κανόνες, είμαστε υποχρεωμένοι να τους τηρήσουμε».

«Σήμερα δεν αισθάνθηκα μόνος μου στη Σύνοδο Κορυφής. Αρκετοί ηγέτες ζήτησαν κατανόηση στις θέσεις μας. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη και διαμορφώνει συμμαχίες» είπε ο πρωθυπουργός.

«Η σημερινή εξέλιξη», είπε, «σηματοδοτεί τη διάθεση για πολιτική συμφωνία».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «το μνημόνιο δεν υπάρχει. Πρέπει να δούμε πως θα γεφυρώσουμε το κενό με τις μεταρρυθμίσεις του προηγούμενου προγράμματος και αυτού που διαπραγματευόμαστε». 

«Επαναλαμβάνω. Η τρόικα δεν υπάρχει» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας ότι «εμείς θα μιλάμε με τους θεσμικούς εταίρους μας».

Όλο το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι να φύγουμε από το μνημόνιο με ασφάλεια τόνισε και υπογράμμισε πως «το πρόγραμμα – γέφυρα θα συνιστά ασφαλιστήριο συμβόλαιο για την ΕΚΤ».

Απέρριψε εξάλλου εμμέσως -πλην σαφώς- την διενέργεια δημοψηφίσματος με διακύβευμα την ενδεχόμενη συμφωνία με τους εταίρους:

«Η μόνη μας δύναμη είναι η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Αυτή τη δύναμη αισθανόμαστε πως την έχουμε και με το παραπάνω αυτό τον καιρό και σηματοδοτεί μία ουσιαστική μετατόπιση. Πριν από πέντε χρόνια ο κόσμος ήταν στους δρόμους με διάθεση να καταδικάσει τις κυβερνητικές επιλογές. Σήμερα έχουμε τον ίδιο κόσμο να διαδηλώνει για να ισχυροποιήσει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης. Θα έχουμε διαρκώς στο νου μας την έγκριση του λαού».

Σχολιάζοντας τα περί προσωπικής παρέμβασης, ώστε να μην υπογραφεί το προσχέδιο ανακοινωθέντος στο χθεσινό Eurogroup, ο κ. Τσίπρας είπε:

«Η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά. Ήμουν σε διαρκή συνομιλία με τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Δραγασάκη και την απόφαση να μην υπογράψουμε το κοινό ανακοινωθέν τη λάβαμε από κοινού. Δεν υπήρξαν διαφωνίες».

«Ο κ. Βαρουφάκης έκανε χθες μία άρτια και τεκμηριωμένη πρόταση στους ομολόγους του στο Eurogroup. Και σε τελική ανάλυση, όλοι αυτοί που διαρρέουν αυτές τις πληροφορίες θα μπορούσαν να καταθέσουν τις προτάσεις τους» κατέληξε.


σχετικα αρθρα