Γράφει ο Τάκης Χατζής  

Η συμφωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ να υπάρξει συνεργασία των θεσμικών φορέων με τις ελληνικές αρχές με σκοπό να υπάρξει λύση στο Eurogroup της Δευτέρας, μόνον αναστεναγμούς ανακούφισης έφερε σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.  

Το Μέγαρο Μαξίμου έκανε λόγο για θετικό βήμα προς την μετάβαση σε ένα νέο πρόγραμμα, ενώ γερμανοί αξιωματούχοι διευκρίνιζαν ότι η καγκελαρία δεν θα επιμείνει να συνεχιστούν όλα τα στοιχεία του υπάρχοντος ελληνικού προγράμματος. 

Όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς μια συμφωνία, που- όπως όλες οι συμφωνίες του είδους, θα αποτελέσει προϊόν συμβιβασμού των δύο πλευρών. 

Παρά το γεγονός ότι πλέον δεν θα υπάρχει τρόικα αλλά «θεσμικοί φορείς» με τους οποίους και θα συνομιλεί η ελληνική κυβέρνηση, στην πρώτη συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο, πιθανολογούνταν ότι από την πλευρά των δανειστών θα μετέχουν οι Ντ. Κοστέλλο από την Κομισιόν, Κ. Μαζούχ από την ΕΚΤ και Ρ. Γκογιάλ από το ΔΝΤ- δηλαδή οι επικεφαλής της τρόικας, συνεπικουρούμενοι από τον Τ. Βάιζερ. Ωστόσο ήδη στον διεθνή τύπο έχει δημοσιοποιηθεί η πληροφορία ότι το ΔΝΤ ενδέχεται να μην συμμετάσχει και τελικώς να αποχωρήσει. 

Έχει λεχθεί επίσης ότι το νέο πρόγραμμα- γέφυρα (ή όπως άλλως ονομαστεί) θα αποτελείται από ένα μείγμα του μνημονίου και των νέων αλλαγών που υιοθετεί και προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα μείγμα 70- 30, κάτι για το οποίο είχε μιλήσει προ ημερών και ο Γ. Βαρουφάκης. Αυτό ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται προσώρας από την ελληνική κυβέρνηση.  

Η ουσία είναι ότι χθες έγινε ένα σημαντικό βήμα για την εκτόνωση της κρίσης. Και αυτό γιατί τελικώς επιδείχθηκε βούληση για διάλογο, συνεννόηση και εξεύρεση λύσης από όλες τις πλευρές. Σε αντίθεση με το προχθεσινό έκτακτο Eurogroup, όταν το κοινό ανακοινωθέν δεν εκδόθηκε γιατί υπήρξε εμμονή να συμπεριλαμβάνεται η λέξη extend (παράταση) και όχι η λέξη amend (τροποποίηση). 

Μεγάλες κουβέντες να μην λέμε, καλό είναι να περιμένουμε τη Δευτέρα, αλλά όλα συντείνουν στην εκτίμηση ότι οδεύουμε προς ένα συμβιβασμό, συνυφασμένο με την κουλτούρα του ευρωπαϊκού ιδεώδους. Αν αυτό θα αποβεί προς όφελος της Ελλάδας, κάτι που ευχόμαστε, θα το κρίνουμε όταν ολοκληρωθεί και θα μπορέσουμε να τον αποτιμήσουμε.