Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Προς επίτευξη συμφωνίας ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών την Δευτέρα οδηγούν οι εξελίξεις με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάινσεμπλουμ να επιβεβαιώνει στο twitter πως συμφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσουν από τους θεσμούς της ΕΕ (πρώην τρόικα) να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές στα τεχνικά σημεία  ώστε να βρεθεί κοινός  τόπος ανάμεσα στο υφιστάμενο πρόγραμμα και τον σχεδιασμό της ελληνικής πλευράς. Ουσιαστικά δηλαδή να οδηγήσει στο πρόγραμμα γέφυρα χωρίς προηγουμένως η ελληνική κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί με την υπογραφή της για τήρηση στοιχείων του μνημονίου. 

Πρακτικά μέσα στο τριήμερο  θα γίνουν όλες οι απαραίτητες διεργασίες προκειμένου το Eurogroup της Δευτέρας να συμφωνήσει με το περιεχόμενο των σημείων που θα παρουσιάσουν οι δύο πλευρές και να υπογραφεί ένα μεταβατικό πρόγραμμα, που τόσο επιθυμεί η κυβέρνηση Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει στην νέα συμφωνία-συμβόλαιο και τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. 

Είχε προηγηθεί μία δραματική νύχτα στο Eurogroup με τους εταίρους μας να φθάνουν ακόμη και να απειλούν την Ελλάδα πως θα σταματήσουν κάθε μορφή χρηματοδότησης και τους Φινλανδούς να μας κουνούν το δάχτυλο λέγοντας «τελειώσαμε ή θα συνεχίσετε το πρόγραμμα ή τίποτα». 

Μπροστά σ’ αυτές τις απειλές η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να εμφανιστεί ψύχραιμη επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω και να υποχωρήσει ως προς το θέμα της παράτασης του μνημονίου που αξίωναν οι δανειστές. 

Το σκηνικό άλλαξε άρδην χθες όταν ο Ντάινσεμπλουμ τηλεφώνησε στον έλληνα πρωθυπουργό και του είπε ότι θα προβεί σε δήλωση με την οποία θα ανακοινώνει την συνεργασία τεχνικών κλιμακίων που θα αποσκοπούν στην σύγκλιση των στοιχείων μεταξύ του παρόντος προγράμματος και του νέου μεταβατικού. 

Για τον σκοπό αυτό έγινε ήδη χθες ολονύχτια προεργασία από τους Γιάννη Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο οι οποίοι και παρέδωσαν στον Γιώργο Χουλιαράκη από το Euroworking Group το πλαίσιο των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης που θα συζητηθεί με τους τεχνοκράτες της πρώην τρόικας.