current views are: 1

13 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση11:23

Βενιζέλος: Θέλουμε να στηρίξουμε την κυβέρνηση, αλλά δεν μας αφήνουν

Αιχμές για το περιεχομένο της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους εταίρους άφησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος το πρωί της Παρασκευής.

Δημοσίευση 11:23’
αρθρο-newpost

Αιχμές για το περιεχομένο της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους εταίρους άφησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος το πρωί της Παρασκευής.

Αιχμές για το περιεχομένο της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους εταίρους άφησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος το πρωί της Παρασκευής.

Ο κ. Βενιζέλος μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε μεν ότι το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να στηρίξει την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση, ωστόσο όπως σημείωσε κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν αφού η κυβέρνηση δεν παρέχει σχετική ενημέρωση στην αντιπολίτευση. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε άν αρκείται η κοινωνία στην αλλαγή κάποιων λέξεων. «Όλα εδώ πληρώνονται» είπε. 

«Μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει τρόικα πια, υπάρχουν τα τρία θεσμικά όργανα και οι εκπρόσωποι τους! Μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει επιθεώρηση review που κάνει η τρόικα, αλλά υπάρχει τεχνική βοήθεια, προκειμένου να ελεγχθούν τα στοιχεία! Η κυβέρνηση  δέχεται, μας είπε ο κ. Βαρουφάκης, το 0% του μνημονίου αλλά το 70% των όρων του.

Οι δικές μας κόκκινες γραμμές σε σχέση με τους όρους για το κλείσιμο του προγράμματος στήριξης και το άνοιγμα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής έγιναν τώρα το 30% του μνημονίου που δεν γίνεται αποδεκτό. Το 70 % είναι όλα τα άλλα. Δεν γίνονται δεκτά από τη κυβέρνηση αυτά που είχαμε εμείς  σθεναρά απορρίψει: «Όχι περικοπές μισθών και συντάξεων. Όχι νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό. Όχι κατάργηση των εκατό δόσεων που εμείς είχαμε θεσπίσει… Όχι κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς που είχαμε θεσπίσει. Όχι κατάργηση του ειδικού ΦΠΑ των νησιών. Το παραδέχθηκε πριν λίγες ημέρες όλα αυτά ο κ. Βαρουφάκης στη Βουλή ή σε μια από τις πολλές δηλώσεις του»

ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος, τώρα όμως έχουμε  δήθεν «σκληρή» διαπραγμάτευση. Ενώ η δική μας διαπραγμάτευση ήταν «ενδοτική». Ως «σκληρή διαπραγμάτευση» ορίζεται το να εκλιπαρείς επικοινωνιακά μια διπλωματικά φιλική κουβέντα ή ένα φευγαλέο χαμόγελο 15 δευτερολέπτων από την κυρία Μέρκελ. Μέχρι πριν λίγες ημέρες το χρέος ήταν «επονείδιστο» και στόχος  ήταν το μονομερές κούρεμά του ή έστω μια διεθνής διάσκεψη που θα αποφάσιζε πολιτικά κάτι τέτοιο. Τώρα αρκούν οι παραμετρικές αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί από το 2012 και  αναγνωρίζεται πλέον ότι συνιστούν περαιτέρω κούρεμα σε καθαρή παρούσα αξία».

Στηρίζουμε την κυβέρνηση στις διεθνείς επαφές, αλλά δεν θα βοηθήσουμε γιατί μας αφήνει χωρίς ενημέρωση, κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

 


σχετικα αρθρα