Την επιθυμία του να υπάρξει συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα εξέφρασε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης διαφορετικά όπως είπε οι τράπεζες θα μπουν σε περιπέτειες.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης καθώς επίσης και στα εσωτερικά ζητήματα της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «η επόμενη εβδομάδα θα κρίνει τις εξελίξεις. Ίσως χρειαστεί ένα ακόμα έκτακτο Eurogroup άλλα μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή θα έχει κλείσει η όποια συμφωνία». 

Μάλιστα όπως είπε «το αποτέλεσμα των εκλογών είναι μια λαϊκή εντολή που δεν μπορούν να αγνοήσουν πλήρως οι εταίροι μας. Βέβαια, αυτή η λαϊκή εντολή, δεν είναι μια εντολή για να έρθει σε ρήξη η χώρα μας με την Ευρώπη και σίγουρα δεν νομιμοποιεί την Κυβέρνηση να αλλάξει τους κανόνες του Ευρωπαϊκού παιχνιδιού. Σίγουρα, όμως, δίνει στην Κυβέρνηση περισσότερα διαπραγματευτικά όπλα. Επίσης, μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι η κυβέρνηση προσέρχεται σε αυτή τη συζήτηση πατώντας πάνω σε πρωτογενή πλεονάσματα που δημιούργησε η προηγούμενη Κυβέρνηση με μεγάλο κόπο. Ο κ. Τσίπρας παρέλαβε μια οικονομία σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας». 

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι οι πιστωτές μας θα μας δώσουν το στόχο του 1,5% πλεονάσματος αλλά μόνο αν συμφωνηθεί ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων το οποίο να καταδεικνύει ότι η χώρα συνεχίζει να κινείται στην κατεύθυνση δημιουργίας μιας ανταγωνιστικής οικονομίας και ενός λειτουργικού κράτους. 

«Ο προϋπολογισμός του 2014 έκλεισε με 1,5% πλεόνασμα. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε συνθήκες δημοσιονομικού εκτροχιασμού ήδη. Ήδη υπάρχει πρωτοφανής υστέρηση των εσόδων στον πρώτο μήνα. Αυτά όλα πρέπει από κάπου να καλυφθούν, αλλά ας δώσουμε μια πίστωση χρόνου στην Κυβέρνηση να τα συζητήσει» είπε.

Καταλήγοντας ο κ. Μητσοτάκης είπε:

Για να κλείσουν οι συμφωνίες πρέπει να υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Eurogroup και το να καταφέρονται κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα με πολύ απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά χωρών που μπορεί να εκφράζουν κάποιες επιφυλάξεις ή αντιρρήσεις, όπως η περίπτωση της Ισπανίας, δεν βοηθούν τον εθνικό σκοπό για να πετύχουμε μια καλύτερη συμφωνία. Αν δεν υπάρχει ομοφωνία στο Eurogroup, η συμφωνία δεν πρόκειται να κλείσει. 

Τέλος, σε ότι αφορά τα εσωτερικά της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης είπε πως είναι απόλυτα φυσιολογικό στελέχη ενός κόμματος να συζητούν.

«Εγώ αποδέχθηκα μια πρόταση από την Μαριέττα Γιαννάκου την οποία γνωρίζω από 15χρονών ΟΝΝΕΔίτης και την οποία σέβομαι απεριόριστα, να κάνουμε μια συζήτηση, όχι μόνο για τα δικά μας εσωκομματικά αλλά για το που πηγαίνει η χώρα γενικώς. 

Η Νέα Δημοκρατία έχει όργανα και αυτό που προέχει είναι να γίνει μια γενναία αυτοκριτική για το εκλογικό αποτέλεσμα, η οποία δεν έχει γίνει ακόμα και πρέπει να γίνει».

«Πρώτα απ' όλα η ηγεσία θα κάνει και αυτή τη δική της αυτοκριτική. Δεν είχαμε ακόμα την ευκαιρία να το κάνουμε και δεν έπρεπε να το κάνουμε όταν οι εξελίξεις τρέχουν με αυτή την ταχύτητα. Ευελπιστώ, όμως, ότι από Δευτέρα θα υπάρξει μια συμφωνία, θα αποσυμφορηθεί το κλίμα και θα μπορούμε και εμείς να στρέψουμε την προσοχή μας στα του οίκου μας», πρόσθεσε.