current views are: 1

13 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση12:56

Γερμανία: Μόνος δρόμος η παράταση του προγράμματος – Αξιωματούχος ΕΕ: Δεν είναι απαραίτητη

Αντιφατικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών για το ελληνικό πρόγραμμα.

Δημοσίευση 12:56’
αρθρο-newpost

Αντιφατικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών για το ελληνικό πρόγραμμα.

Επιμέλεια: Ντία Μούλου

Αντιφατικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές για το ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως διεμήνυσε, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, «μόνος δρόμος είναι η παράταση, για να κλείσει το πρόγραμμα» και πρόσθεσε πως «θέλουμε μια κοινά αποδεκτή λύση».

Ο Μάρτιν Γιέγκερ δήλωσε ακόμη:

Από σεβασμό προς του Έλληνες φίλους μας, στο εξής η τρόικα δεν θα λέγεται τρόικα, αλλά οι τρεις θεσμοί θα πρέπει να συνεχίσουν τον εποπτικό τους ρόλο στην Ελλάδα. Ο ΟΟΣΑ δεν μπορεί να αναλάβει τον ρόλο της τρόικας στην Ελλάδα. 

«Η Γερμανία δεν πιστεύει ότι ο ΟΟΣΑ μπορεί να παίξει τον εποπτικό ρόλο της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης», σημείωσε ο ίδιος και επεσήμανε ότι «ο ΟΟΣΑ είναι ευπρόσδεκτος να παράσχει την τεχνογνωσία του στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι ο ΟΟΣΑ μπορεί να έχει ρόλο στο πλαίσιο της τρόικας».

Από την άλλη πλευρά, αξιωματούχος της Ευρωζώνης από τις Βρυξέλλες υπογράμμισε πως «δεν είναι αναγκαία προϋπόθεση η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, εφόσον υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο αξιωματούχος τόνισε πως, από νομική άποψη, για να παραταθεί το πρόγραμμα πρέπει να υποβάλει αίτημα η ελληνική πλευρά. Ταυτόχρονα, όμως, ανέφερε ότι εκτός από την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, ανοιχτή είναι από πολιτική άποψη η δυνατότητα της μετάβασης σε ένα νέο πρόγραμμα.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις που άρχισαν σήμερα στις Βρυξέλλες σε τεχνικό επίπεδο, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «εμπλέκονται και οι τρεις θεσμοί (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ)» και πως οι διαβουλεύσεις γίνονται προκειμένου να καταγραφούν τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης. 

Σε ερώτηση τι μπορεί να αλλάξει στο ελληνικό πρόγραμμα, απάντησε ότι το πρόγραμμα δεν είναι η Αγία Βίβλος, μπορούν να γίνουν αλλαγές, όμως το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος παραμένει το ίδιο, σημειώνοντας ότι αλλαγές υπήρχαν συχνά μετά τη διαδικασία των αξιολογήσεων και πως αυτό είχε γίνει στο παρελθόν και με την Ιρλανδία και με την Ελλάδα.

Επίσης, τόνισε ότι «σε πρώτη φάση πρέπει να γίνει αξιολόγηση και κοστολόγηση στις αλλαγές που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση και μετά πρέπει να ξεκαθαριστεί ποια είναι η ακριβής οικονομική θέση της χώρας, μιας και τα στοιχεία του τελευταίου διμήνου είναι δυσμενή».

Οι συζητήσεις «θα προετοιμάσουν τις βάσεις για ένα νέο 4ετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και θα συνεχιστούν έως το μεσημέρι της Δευτέρας», είπε και πρόσθεσε:

Το νέο πρόγραμμα θα έχει δύο σκέλη. Από τη μία τα θέματα που εκκρεμούν πρέπει να γίνουν τώρα και από την άλλη αυτά που πρέπει να πάνε στο επόμενο πρόγραμμα. 

Παράλληλα, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συζήτηση, σε πολιτικό επίπεδο, που έγινε τις τελευταίες ημέρες, λέγοντας ότι υπάρχει αμοιβαία κατανόηση για τους περιορισμούς που προβάλουν και οι δύο πλευρές, αλλά και για το γεγονός ότι οι ελληνικές Αρχές συνεργάζονται με τον ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα. «Οι θεσμοί και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης είναι ενθουσιασμένα με την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτήν τη διαδικασία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ερωτηθείς για το πώς θα ονομάζεται από εδώ και στο εξής η τρόικα, είπε ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση, υπενθυμίζοντας ότι στη Συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) η λέξη τρόικα δεν υπάρχει.


σχετικα αρθρα