Στην τελική ευθεία μπαίνει το ΠΑΣΟΚ για την εκλογή και ανάδειξη νέου προέδρου του κόμματος. 
 
Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του κόμματος, το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαΐου, ενώ η εκλογή του προέδρου θα γίνει αμέσως μετά το συνέδριο από τη βάση. 
 
Η πρόταση για εκλογή του νέου προέδρου από το συνέδριο και όχι από τη βάση απορρίφθηκε. Η κ. Φώφη Γεννηματά όπως και στο προηγούμενο πολιτικό συμβούλιο ζήτησε να ξεκαθαρίσει το θέμα της ηγεσίας πριν από το συνέδριο και πρότεινε πρώτα εθνική συνδιάσκεψη, στη συνέχεια εκλογή προέδρου από τη βάση και στο τέλος συνέδριο. Ωστόσο η πρότασή της απορρίφθηκε. 
 
Ήδη ο κ. Βενιζέλος από το προηγούμενο διάστημα είχε δηλώσει πως θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος έως το συνέδριο ώστε να εγγυηθεί ότι θα πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο πολιτικό που θα καθορίσει το στίγμα και τη στρατηγική της παράταξης, ενώ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να είναι εκ νέου υποψήφιος. 
 
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και εκτιμήσεις στην κούρσα της διαδοχής αναμένεται να μπουν οι Ανδρέας Λοβέρδος, Φώφη Γεννηματά,  και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος,  ενώ τις δυνάμεις τους μετρούν και τα νέα σχετικά στελέχη Νίκος Ανδρουλάκης και Κυριάκος Πιερακκάκης
 
Ήδη στο ΠΑΣΟΚ έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, το χειρότερο στην ιστορία του, καθώς ήρθε έβδομο και τελευταίο κόμμα. 
 
Πάγια θέση της Χαριλάου Τρικούπη είναι πως το κόμμα πλήρωσε τις «επιλογές εθνικής ευθύνης» που έκανε αλλά και τη διάσπαση που προκάλεσε το ΚΙΝΗΜΑ του Γιώργου Παπανδρέου. Ωστόσο οι τρεις μήνες μέχρι το συνέδριο είναι αρκετοί ώστε να αναζητηθούν οι πραγματικές αιτίες της πολιτικής διολίσθησης του κόμματος.