Στην πρόσληψη της γαλλικής τράπεζας Lazard αναφέρεται η εφημερίδα Paris Match που περιγράφει τις διαβουλεύσεις του επικεφαλής της Ματιέ Πιγκάς με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Το δημοσίευμα στην αρχή αναφέρεται στον Πιγκάς και τις επαφές του με την κυβέρνηση:

«Βρήκαμε τον Ματιέ Πιγκάς να ντοπάρεται. Κατανάλωνε συνεχώς ενεργειακά ποτά και καραμέλες με Coca Cola. Πέρασε ακόμη ένα Σαββατοκύριακο στην Αθήνα με μια ομάδα 15 ανθρώπων. Σαρανταοκτώ ώρες δουλειάς χωρίς διακοπή με στόχο να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα σωτηρίας της Ελλάδας. Από τη στιγμή του εκλογικού θριάμβου του ΣΥΡΙΖΑ, στις 25 Ιανουαρίου, το αφεντικό της τράπεζας Lazard της Γαλλίας δεν αφήνει ούτε λεπτό τον χαρισματικό υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Το χρηματιστήριο της Αθήνας ανεβοκατεβαίνει και τα ταμεία του κράτους είναι άδεια. Ενας αγώνας δρόμου ξεκινάει. Οι δύο άνδρες δεν κοιμούνται καθόλου και όταν βρίσκονται μακριά βομβαρδίζουν ο ένας τον άλλο με e-mails και SMS. Απέναντί τους οι Ευρωπαίοι κρύβουν τα χαρτιά τους και έχουν αποφασίσει να μην αποκαλύψουν τίποτα ως το Eurogroup της Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου. Οκτώ ημέρες μετά τις ελληνικές εκλογές, ο Ματιέ Πιγκάς πετούσε προς την ελληνική πρωτεύουσα με το ιδιωτικό Falcon για να προτείνει τις υπηρεσίες του».

Επικεντρώνοντας στις διαπροσωπικές επαφές με τον υπουργό Οικονομικών το Paris Match περιγράφει τις λεπτομέρειες των διαβουλεύσεων πριν το κρίσιμο Eurogroup της περασμένης Τετάρτης:

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης, γνωστός για το ξυρισμένο κεφάλι του σαν τον Μπρους Γουίλις, τον περίμενε με τζιν και αθλητικά."Γεια, τι κάνεις;” του είπε στα αγγλικά. Φαινόταν πολύ χαλαρός (σ.σ. ο κ. Βαρουφάκης). Και πολύ μόνος, επίσης.”Είχε δίπλα του μόνο έναν σύμβουλο επικοινωνίας και δύο βοηθούς, δύο κόρες φίλων του που είχε προσλάβει την προηγούμενη μέρα” διηγείται ο Πιγκάς. “Δεν είχε ανάγκη από μια στρατιά οικονομολόγων”, προσθέτει ο Πιγκάς με θαυμασμό».

Το περιοδικό καταγράφει τις εντυπώσεις του επικεφαλής της Lazard για την κυβέρνηση:

«“Ο πρωθυπουργός Τσίπρας του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη (σ.σ. στον υπουργό Οικονομικών)” σχολιάζει. Αυτό που συμβαίνει δεν το έχει ξαναδεί ο τραπεζίτης. Εδώ δεν χάνουν χρόνο με κουβέντες. Όλα είναι άτυπα και πολύ γρήγορα. Συζητούν, αποφασίζουν και εκτελούν».

«Στις 5 το απόγευμα ο Πιγκάς επιστρέφει στο Παρίσι, με κανονική πτήση αυτή τη φορά και μάλιστα σε οικονομική θέση, μαζί με τον Βαρουφάκη. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είναι Ελληνο-αυστραλός μαθηματικός, γιος βιομηχάνου, καθηγητής στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του Σίδνεϊ, του Οστιν και της Αθήνας. Είναι παντρεμένος με μια διάσημη καλλιτέχνη και δεν είναι φτωχός. Ωστόσο πρέπει να δώσει το παράδειγμα. Η εποχή δεν ενδείκνυται για επίδειξη» τονίζεται στο δημοσίευμα, όπου περιγράφεται η σχέση του Πιγκάς με τον κ. Βαρουφάκη:

«Οι δύο άνδρες γνωρίζονται από χρόνια. Ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε εκτιμήσει την τεχνική επιδεξιότητα της Lazard και του Πιγκάς για να σβήσουν ένα χρέος 100 δις το 2011, όταν ήταν κυβέρνηση ο σοσιαλιστής και σπάταλος Παπανδρέου. Παρακολούθησε, επίσης, πολλές ομιλίες του Γάλλου τραπεζίτη στη Γαλλία, στις οποίες καταδίκαζε την λιτότητα την οποία αποκαλεί “βαρβαρότητα με ανθρώπινο πρόσωπο”. Του είχε απονείμει εύσημα για το βιβλίο του, υπό τον τίτλο: “Επαναστάσεις” το οποίο δημοσίευσε το 2012 και έχει ήδη μεταφραστεί στα ελληνικά. Εκεί ο Πιγκάς έγραφε: “Ένας ειδικός του ΟΗΕ τόλμησε να μιλήσει για την ανθρωπιστική κρίση και την επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία προκαλεί η λιτότητα στην Ελλάδα”. Αυτά τα επιχειρήματα επαναλαμβάνει σήμερα και η νέα ελληνική κυβέρνηση».

Στη συνέχεια το Paris Match παραθέτει τις απόψεις του Πιγκάς για το ελληνικό χρέος:

«Οι Ευρωπαίοι έκαναν ένα λάθος. Το 2011 θα έπρεπε να αναγνωρίσουν ότι η Ελλάδα ήταν χρεοκοπημένη και θα έπρεπε από τότε να έχουν σβήσει το χρέος της» λέει ο Πιγκάς και προσθέτει: Αυτό το λάθος έχει εν μέρει αναγνωριστεί σήμερα. Ωστόσο, η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και εξ αιτίας της: σπατάλες, φοροδιαφυγή σε όλα τα στρώματα, ένα τεράστιο δημόσιο, κρυφές χαρισματικές πράξεις όπως στην Εκκλησία και στους εφοπλιστές που δεν πληρώνουν φόρους».

Ο επικεφαλής της Lazard επίσης αναφέρεται και στα πρώτα σοκ που βίωσαν ο νέος πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών κατά τα ταξίδια τους σε Λονδίνο, Ρώμη, Βερολίνο και Βρυξέλλες:

«Ήταν σοκ να ανακαλύψουν ότι “δεν υπάρχει κοινό σημείο ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες της Γαλλίας και της Ιταλίας με τη νέα ελληνική κυβέρνηση”. Ο Φρανσουά Ολάντ αρκέστηκε να δηλώσει ότι πρέπει να ευρεθεί μια λύση. Ήταν σοκ η απόφαση της ΕΚΤ να κόψει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Ήταν σοκ να ακούνε τον Σόιμπλε να δηλώνει μπροστά στον Έλληνα ομόλογό του ότι “συμφώνησαν πως διαφωνούν”. “Είναι πολιτική μπλόφα” δηλώνει με πικρία ο Βαρουφάκης».

Ο Πιγκάς σχολιάζει και την άποψη του Αλέξη Τσίπρα για την τρόικα:

«Τέλος στις εντολές της τρόικα με e-mails δηλώνει από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, έξαλλος από αυτή την στάση που θέλει να τον ταπεινώσει. "Ήταν σοκ η αλαζονεία των μεγάλων αγγλοσαξονικών ΜΜΕ, είτε του BBC ή της Wall Street Journal η οποία έγραφε στις 5 Φεβρουαρίου: “Ένα μάθημα ρεαλισμού για τους Έλληνες ηγέτες”. Ήταν υπερβολικό γι’ αυτούς τους νεαρούς Έλληνες λύκους που πιστεύουν ότι έχουν κι άλλες σφαίρες στη διάθεσή τους. Η νέα κυβέρνηση έχει καταλάβει ότι το “nein” για το κούρεμα του τεράστιου χρέους των 310 δις ευρώ θα ήταν μια πολιτική ήττα. Το Βερολίνο κρατάει τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου. Το Βερολίνο πρέπει “να το γαργαλίσει κανείς εκεί που πονάει” αναφέρει ένας ειδικός. Την περασμένη Κυριακή ο Πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα του κοινοβουλίου και για μια ακόμη φορά δεν δίστασε να κάνει επίκληση της Ιστορίας και της γερμανικής κατοχής:”Υπάρχει μια ηθική υποχρέωση απέναντι στο λαό μας, απέναντι στους λαούς που έδωσαν το αίμα τους ενάντια στον Ναζισμό, να απαιτήσουμε από τη Γερμανία πολεμικές αποζημιώσεις”».

Το γαλλικό περιοδικό αναφέρει ότι, ο «Ματιέ Πιγκάς είναι συνηθισμένος στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις που οδηγούν ακόμη και στο χάος. Αλλά είναι αισιόδοξος παρά το γεγονός ότι οι νύχτες του είναι άγρυπνες και η αγωνία του διαρκής».

«Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι ο Αρμαγεδδών, ένα σενάριο της Αποκάλυψης. Όλοι θα έχαναν από αυτό. Γιατί αν αποδειχθεί ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν υπάρχει και ότι μόλις μια χώρα-μέλος βρίσκεται σε δυσκολία το εγκαταλείπουν, τότε θα υπάρχει φαινόμενο ντόμινο. Αύριο θα είναι η σειρά της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας για να δεχθούν επιθέσεις από τις αγορές. Είναι λοιπόν προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων να ευρεθεί μια συμφωνία» αναφέρει ο Πιγκάς στο Paris Match.