Να αποφασίσει η Βουλή για την άρση ή όχι της ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, ζητούν οι εισαγγελικές Αρχές, προκειμένου να ασκήσουν σε βάρος του ποινική δίωξη για διέγερση σε διάπραξη εγκλήματος.

Η υπόθεση αυτή τη φορά αφορά τη γνωστή ομιλία του στον Ασπρόπυργο, το 2011, όταν είχε καλέσει τους κατοίκους να «ξεφορτωθούν τα ανθρώπινα σκουπίδια» μετά τις αιματηρές βιαιοπραγίες στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, στις 15/5/2011 ο Ηλ. Κασιδιάρης είχε μιλήσει στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου, λέγοντας, μεταξύ των άλλων:

Αν θέλετε να ξεβρομίσει η περιοχή πρέπει να είστε μια γροθιά και να δώσετε αγώνα, η επόμενη συγκέντρωσή σας να μην είναι στην πλατεία, αλλά να κλείσει κεντρικούς δρόμους. Στην Κερατέα έγινε πόλεμος κυριολεκτικά, στον Άγιο Παντελεήμονα ήμασταν παρόντες όταν σπάσανε τα ΜΑΤ την εκκλησία και έριξαν δακρυγόνα. Στην Κερατέα ξεφορτωθήκαμε τα σκουπίδια, εσείς εδώ θα ξεφορτωθείτε τα ανθρώπινα σκουπίδια που σας έχουν φορτώσει, που ληστεύουν, δολοφονούν, που εγκληματούνε. Δεν υπάρχει ούτε κράτος, ούτε αστυνομία, ούτε δικαιοσύνη, ούτε κανείς για να σας καλύψει, βγείτε στους δρόμους.

Από την πλευρά του, ο Ηλίας Κασιδιάρης, δήλωσε:

Πριν από 5 χρόνια σταθήκαμε στο πλευρό των κατοίκων περιοχών που μαστίζονται από την εγκληματικότητα και τους καλέσαμε να αντιδράσουν με κάθε νόμιμο μέσο και να καταγγείλουν την αδιαφορία των κρατικών αρχών. Από τα σχετικά ντοκουμέντα και βίντεο προκύπτει πως όσα είπαμε αφορούσαν το Συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα του πολίτη να διαμαρτύρεται δυναμικά μεν, αλλά σε νόμιμα πλαίσια όταν αδικείται κατάφωρα και διατρέχει κίνδυνο η ζωή και η περιουσία του. Κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει στους Έλληνες να συναθροίζονται δημόσια και να βγαίνουν στο δρόμο για να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους. Το σύστημα δεν έχει άλλο τρόπο να περιορίσει την πολιτική άνοδο της Χρυσής Αυγής πέρα από το να μας σέρνει σε δικαστήρια με σαθρές και ανυπόστατες κατηγορίες.

Εξάλλου, οι εισαγγελικές Αρχές έθεσαν στο αρχείο τις καταγγελίες για ναζιστικό χαιρετισμό που είχε κάνει ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, σε δημοτικό συμβούλιο, αλλά και τις καταγγελίες σε βάρος των βουλευτών του κόμματος, Κώστα Μπαρμπαρούση και Ηλία Παναγιώταρου για προσβλητικές φράσεις ή ενέργειες.