Γράφει η Μαίρη Πολλάλη

Να καλύψει την απόσταση στη διαπραγμάτευση θα επιχειρήσει η κυβέρνηση στις διαβουλεύσεις που διεξάγονται σε τεχνικό επίπεδο, ανάμεσα στην ελληνική και ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το Μαξίμου έχει θέσει κόκκινες γραμμές και διαμηνύει ότι ζητήματα που αφορούν σε εργασιακά, πρωτογενές πλεόνασμα και ιδιωτικοποιήσεις, δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι πολιτικές που απέτυχαν πρέπει να εγκαταλειφθούν και τονίζει ότι η περιουσία του ελληνικού κράτους δεν μπορεί να ξεπουληθεί, αλλά «αντιθέτως μπορεί να αξιοποιηθεί  προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, για παράδειγμα, του ασφαλιστικού συστήματος».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι τα τεχνικά κλιμάκια δεν κάνουν διαπραγμάτευση ή κριτική σε θέσεις. Ο ρόλος τους, όπως σημειώνουν, είναι να καταγράψουν τα σημεία σύγκλισης με τους εταίρους, να διαπιστώσουν και εντοπίσουν τις αποκλίσεις. Αναφορικά με το Eurogroup της Δευτέρας τονίζουν ότι «θα υπάρχουν δύο, ισάξια και ισότιμα, κείμενα –ένα της ελληνικής πλευράς και ένα της Κομισιόν». Μέσα από τα κείμενα αυτά, οι δύο πλευρές θα μπορούν άμεσα να βλέπουν σε ποια σημεία υπάρχει διαφωνία και σε ποια συμφωνία. 

Κύκλοι της κυβέρνησης παραδέοχνται ότι δεν έχει καλυφθεί όλος ο δρόμος μέχρι τη συμφωνία, σημειώνουν ωστόσο τα «σοβαρά βήματα» που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση αυτή.

«Η τρόικα έχει τελειώσει ως μοντέλο εποπτείας, επιτήρησης και επιβολής πολιτικών. Το ρολόι για την τρόικα σταμάτησε στις 25 Ιανουαρίου» ξεκαθαρίζουν στο Μαξίμου, υπογραμμίζοντας ότι ο χρόνος δεν γυρνάει πίσω. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει, σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, τομείς στους οποίους, όπως υποστηρίζουν πηγές που βρίσονται κοντά στη διαπραγμάτευση, «συμφωνούν απόλυτα και οι εταίροι μας».

Ωστόσο, στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι «υπάρχουν σημεία όπου δεν υπάρχει κοινή αντίληψη με τους εταίρους», όπως η «μεταρρύθμιση» στην υγεία, οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, το συνταξιοδοτικό σύστημα, κ.ά. 

Παράλληλα, τονίζουν ότι «προτεραιότητα για τη νέα ελληνική κυβέρνησης είναι η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης και η επανεκκίνηση της οικονομίας. Η ύπαρξη πλεονασμάτων κατά πολύ χαμηλότερων του 3% του ΑΕΠ  που είναι ο στόχος του 2015, αυτόν ακριβώς τον σκοπό θα εξυπηρετήσουν».

Κοινοτικές πηγές: Θα κοστολογήσουμε τις ελληνικές προτάσεις

Την ίδια ώρα, κοινοτικοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι στόχος των συζητήσεων που διαξάγονται ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας με εκπροσώπους της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, είναι να κοστολογήσουν με ακρίβεια οι προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης και κατά πόσο οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης συνάδουν με τις γενικές αρχές της πολιτικής που εφαρμόζεται στην Ε.Ε. 

Εν τω μεταξύ, ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα απαισιόδοξος για την επίτευξη συμφνωίας στο Eurogroup της Δευτέρας. Παράλληλα, ο Ζαν  Κλοντ Γιουνκέρ πέταξε το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά την οποία κάλεσε να ξεκαθαρίσει ώς τη Δευτέρα ποιες μεταρρυθμίσεις δέχεται και ποιες απορρίπτει.