Νέο μήνυμα στη Γερμανία στέλνουν οι ΗΠΑ μία ημέρα μετά τα βήματα σύγκλισης με την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής.

Ανώτερη σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα, η Κάρολιν Άτκινσον επεσήμανε πως «σημαντικό οι πιστωτές να συνυπολογίσουν το γεγονός ότι στην Ελλάδα σημειώθηκε μια πολύ μεγάλη πτώση των εισοδημάτων, των πραγματικών μισθών, της παραγωγής, καθώς και μια μεγάλη άνοδος της ανεργίας» και προσέθεσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να συμβιβαστούν περαιτέρω ώστε να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη.

Υπογράμμισε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό η νέα ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα περαιτέρω μεταρρυθμίσεων.

Κάλεσε εξάλλου τη Γερμανία να δαπανήσει και να επενδύσει περισσότερο, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και χαρακτήρισε την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας «χλιαρή».

Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε ότι είναι βραδεία σε τέτοιο βαθμό που είναι αδύνατον να μειώσει την ανεργία —που βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα—, καθώς και το γεγονός ότι οι διάφορες ευρωπαϊκές οικονομίες καταγράφουν ανισομερείς επιδόσεις.

«Βεβαίως αυτό που πιστεύω, αυτό που πιστεύουμε, είναι ότι οι μεγαλύτερες δαπάνες για επενδύσεις... και ίσως η τόνωση της κατανάλωσης σε έναν βαθμό, θα βοηθούσαν (...) να μειωθούν οι μεγάλες ανισορροπίες στις εμπορικές συναλλαγές της Γερμανίας της ίδιας, ενώ θα βοηθούσαν επίσης να τονωθεί η ζήτηση και αλλού», ανέφερε η Άτκινσον.

«Η εξαγωγική ατμομηχανή της Γερμανίας είναι πολύ εντυπωσιακή και πρέπει να συνεχίσει» την πορεία της, αλλά «είναι επίσης σημαντικό να κοιτάμε και την άλλη πλευρά», πρόσθεσε η Άτκινσον.

Αναφερόμενη στις πολιτικές λιτότητας στην ΕΕ, η Κάρολιν Άτκινσον έκρινε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών για την τόνωση της ζήτησης.

Οι κυβερνήσεις και οι φορολογικές αρχές «δικαίως ανησυχούν για το μεγεθυνόμενο βάρος του χρέους και τον περιορισμό των ελλειμμάτων ώστε να μειωθεί» το χρέος κάθε χώρας, εξήγησε η Αμερικανίδα αξιωματούχος.

«Αλλά η τροχοπέδη στην ανάπτυξη που αποτελεί η άσκηση περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής έχει κυρίαρχο ρόλο, που εν μέρει αντιτίθεται στις προσπάθειες της νομισματικής πολιτικής... να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη. Είναι πολύ σημαντικό όλοι οι διαμορφωτές πολιτικής (στην ΕΕ) να εργαστούν από κοινού για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος της ανάπτυξης», επέμεινε η Κάρολιν Άτκινσον.