Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Τηλεφώνημα από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου δέχθηκε σήμερα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε στον έλληνα πρωθυπουργό την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ευόδωση των συνομιλιών της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους της για ένα κοινά αποδεκτό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, αλλά και τη σημασία που θα έχει η εξέλιξη αυτή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρώπης. 

Υπογράμμισε παράλληλα την ικανοποίηση των ΗΠΑ για τις τεχνικο-οικονομικές διαβουλεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός επισήμανε τη σταθερή πρόθεση της Ελλάδας για συμφωνία με τους εταίρους, επί ενός προγράμματος που θα βάζει τέλος στη λιτότηταμετά από 5 χρόνια πρωτοφανούς σκληρής προσαρμογής και θα θέσεις σε προτεραιότητα τις αναγκαίες για τη χώρα μεταρρυθμίσεις, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. 

Μήνυμα Ομπάμα στο Βερολίνο

Νωρίτερα, νέο μήνυμα στη Γερμανία έστειλαν οι ΗΠΑ, μέσω της ανώτερης συμβούλου του Μπαράκ Ομπάμα, Κάρολιν Άτκινσον.

Η κυρία Άτκινσον επισήμανε ότι είναι «σημαντικό οι πιστωτές να συνυπολογίσουν το γεγονός ότι στην Ελλάδα σημειώθηκε μια πολύ μεγάλη πτώση των εισοδημάτων, των πραγματικών μισθών, της παραγωγής, καθώς και μια μεγάλη άνοδος της ανεργίας» και κάλεσε τις  ευρωπαϊκές χώρες να συμβιβαστούν περαιτέρω. ώστε να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη.