«Αν δεν αισθανόμουν φόβο, τότε θα ήμουν επικίνδυνος με πολύ άσχημο τρόπο» είναι ο τίτλος της συνέντευξης-αφιερώματος του βρετανικού Guardian στον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχει Plan B» σε περίπτωση ασυμφωνίας με τους εταίρους.

Η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας στην Αθήνα Helena Smith, κάνει εκτενή αναφορά στο πώς ο έλληνας υπουργός έχει στρέψει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας διεθνώς υπογραμμίζοντας την μεγάλη αλλαγή από την θέση του καθηγητή σε αυτή του υπουργού,αφού πλέον όλοι «κρέμονται» από τα λεγόμενά του. 

Σε ερώτηση «καθώς αποτελεί μέρος της Ευρωζώνης, η μοίρα της χώρας σας επηρεάζει αναπόδραστα την παγκόσμια οικονομία. Είναι αυτό κάτι που σας τρομάζει;» ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Εάν δεν ήμουν τρομαγμένος, θα ήμουν τρομερά επικίνδυνος».

«Δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να διαχωρίσω τη θέση της χώρας από την μοίρα της Ευρώπης. Για κάποιο λόγο, πολλά πάρα πολύ άσχημα πράγματα συνέβησαν εδώ και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν. Ο Ψυχρός Πόλεμος είναι ένα από αυτά. Δεν άρχισε στο Βερολίνο, άρχισε στην Ελλάδα τον Δεκέμβρη του 1944» σημειώνει.

Και υπογραμμίζει: 

Τώρα έχουμε χάσει τα πάντα γι' αυτό μπορούμε να μιλήσουμε λέγοντας αλήθειες, και είναι ώρα να το κάνουμε αυτό. Το πρόγραμμα διάσωσης το 2010 δεν ήταν για την Ελλάδα, ήταν για την διάσωση των γερμανικών και των γαλλικών τραπεζών. Το κοινό στη Γερμανία παραπλανήθηκε πιστεύοντας πως τα χρήματα πήγαν στους Έλληνες, το ελληνικό κοινό παραπλανήθηκε πιστεύοντας πως αυτό ήταν η σωτηρία μας. 

Παράλληλα όταν η ανταποκρίτρια τον ρώτησε αν υπάρχει σχέδιο Β απάντησε: 

Συνεχώς ακούμε ότι αν δεν υπογράψετε θα υπάρξει Αρμαγεδδών. Η απάντησή μου είναι "ας γίνει"! Δεν υπάρχει πλάνο κωλοτούμπας. Αυτό είναι το σχέδιο Β μου.

 

Κι αν τελικά έρθει η καταστροφή, τι θα γίνει τότε, ρωτά η δημοσιογράφος .«Αυτό είναι σαν να με ρωτάτε τι θα γίνει αν κομήτης χτυπήσει τη Γη. Δεν έχω ιδέα. Καμία» απαντά εκείνος.

Τι λέει για την εικόνα του

Ο κ. Βαρουφάκης απάντησε και στο θέμα του ίματζ του. «Δεν προμοτάρω με κανέναν τρόπο την εικόνα μου. Με κατηγορούν πως καβάλαω μηχανή, αλλά αυτό το κάνω από όταν ήμουν 15 χρονών. Είμαι αυτός που είμαι» λέει, προσθέτοντας πως η πίεση που δέχεται από όταν ανέλαβε καθήκοντα είναι πολύ μεγάλη και πως πλέον δεν ο χρόνος δεν του φτάνει, αναφέροντας ότι κάνει γυμναστική στις 6 το πρωί και βλέπει σπάνια τη γυναίκα του. 

Ο Guardian γράφει χαρακτηριστικά ότι «ο Βαρουφάκης από κοντά είναι μυώδης, γυμνασμένος, συμπαθής και ελαφρώς εκτός μέσου όρου, δηλαδή όλα όσα δείχνει η κάμερα. Αυτό που δεν δείχνει η κάμερα είναι ότι έχει ενέργεια, συγκέντρωση και ένταση. Μια ώρα κοντά του σε πηγαίνει σε διάφορα πεδία, από τον Μαρξισμό μέχρι τις χαρές της τζαζ και από την Ευρωζώνη στην ποίηση». 

Ο υπουργός προσθέτει ότι «κάποτε μου είχαν πει πως ως μαρξιστής, θα πρέπει να κάνω δυο πράγματα: να είμαι πάντα αισιόδοξος και να έχω άποψη για τα πάντα. Θεωρώ πως αυτή η συμβουλή μου κάνει». 

«Στα 53 του "καταλαβαίνει τον κόσμο καλύτερα" επειδή έχει διαβάσει Μαρξ, αλλά δεν αυτοπροσδιορίζεται πλέον ως Μαρξιστής» αναφέρει ο Guardian. «Δεν νομίζω ότι μπορείς να καταλάβεις τον καπιταλισμό, χωρίς ή μέχρι να καταλάβεις τις αντιθέσεις του και εάν δεν αναρωτηθείς αν αυτή είναι η φυσική κατάσταση. Εγώ δεν νομίζω ότι είναι, γι' αυτό είμαι αριστερός» λέει ο ίδιος.