Tρία σενάρια για την έκβαση του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας αναλύουν οι Financial Times.

Ο ανταποκριτής των FT στις Βρυξέλλες, Πίτερ Σπίγκελ θέτει ως πρώτο αυτό που προτιμούν Βρυξέλλες και Βερολίνο, αυτό της παράτασης του ισχύοντος προγράμματος. Συγκεκριμένα καλούν την Αθήνα να δώσει «ανάσα» στον εαυτό της ζητώντας εξάμηνη παράταση που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και διαπραγματευόμενη τους όρους για την ολοκλήρωσή τους προκειμένου να εκταμιευθεί η τελική δόση των 7,2 δισ. ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, υποστηρίζουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, θα μπορούσε να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα που να είναι πιο αρεστό στην Αθήνα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη συνάντηση του Eurogroup της Τετάρτης η αίσθηση πολλών εκ των συμμετεχόντων ήταν ότι ο έλληνας ΥΠΟΙΚ ήταν προς αυτή την κατεύθυνση αλλά τελικά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε πείθοντας ότι η ρητορική του Αλέξη Τσίπρα να βάλει ένα τέλος στο Μνημόνιο ήταν η πραγματική «γραμμή» της Ελλάδας. «Δεν μπορείς να ζητάς από μια νεοεκλεγείσα κυβέρνηση που εκλέχθηκε για ένα νεό πρόγραμα να εφαρμόσει το προηγούμενο ως προαπαιτούμενο για τη συζήτηση» δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος, σημειώνει ο Σπίγκελ.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι πιθανότητες αυτού του σεναρίου είναι μειωμένες αφού μέχρι την περασμένη εβδομάδα οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι ήταν μόνο θέμα σημειολογίας και του ονόματος της επέκτασης. Επειδή τυχόν επέκταση πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της Γερμανίας και άλλων χωρών η Δευτέρα είναι η τελευταία στιγμή που έχει η Ελλάδα για να καταθέσει σχετικό αίτημα.

Επόμενο σενάριο είναι αυτό της «γέφυρας» που πρότεινε ο Γ. Βαρουφάκης, για το οποίο λενε οι FT ότι έχει μηδενική πιθανότητα. Ο ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει ότι υπάρχουν πηγές χρηματοδότησης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ανάχωμα μέχρι την διαπραγμάτευση ενός νέου συμβολαίου μέχρι τον Ιούνιο οπότε και πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Η «γέφυρα», σύμφωνα με το δημοσίευμα θα μπορούσε να προέλθει:

  • 10 δισ. ευρώ από βραχυπρόθεσμο δανεισμό μέσω εντόκων γραμματίων η πλειονότητα εκ των οποίων πιθανότατα θα αγοραστεί από τις ελληνικές τράπεζες
  • 1,8 δισ. ευρώ από κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ
  • 10,9 δισ. ευρώ από τα χρήματα που έχει στη διάθεσή του το ΤΧΣ.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν απορρίψει αυτές τις επιλογές. Συνεπώς, αν και η Αθήνα πιέζει γι' αυτό σχεδόν όλοι οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης που εμπλέκονται έχουν ξεκαθαρίσει ότι καμία από τις τρεις πηγές που περιλαμβάνονται σε αυτή την επιλογή δεν θα είναι προσβάσιμη ειδικά χωρίς να υπάρχει κανένα προαπαιτούμενο γι' αυτές.

Τρίτο και επικρατέστερο σενάριο είναι η λήξη του προγράμματος και οι νέες συζητήσεις. Οι FT αναφέρουν ότι η εκτίμηση ορισμένων μελών της τρόικας - χωρίς να ξεκαθαρίζεται την πηγή - είναι ότι όσο οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη για ένα νέο πρόγραμμα, οι επενδυτές θα είναι πρόθυμοι να δώσουν στην Ευρωζώνη περισσότερο χρόνο για να βάλει σε τάξη το ελληνικο ζήτημα αν το ισχυον Μνημόνιο εκπνεύσει σε δύο εβδομάδες.

«Δεν είναι κρίσιμο να υπάρξει επέκταση. Κάποιος θα μπορούσε να συμφωνήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα. Αυτή είναι μια ευδιάκριτη πιθανότητα» υποστηρίζει ευρωπαίος αξιωματούχος.

Παράλληλα, ακόμα και αν λήξει το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος, το παράλληλο πρόγραμμα του ΔΝΤ εκπνέει στο τέλος του 2016 αποτελώντας έτσι για την Αθήνα μια εναλλακτική επιλογή έκτακτης χρηματοδότησης όσο θα συνεχίζονται οι συζητήσεις. Επιπρόσθετα γίνεται όλοένα και πιο ξεκάθαρο ότι υπάρχει χώρος για τον συμβιβασμό επι ενός νέου προγράμματος:

Γερμανοί αξιωματούχοι έστειλαν σήμα ότι προετοιμάζονται να δεχθούν την απαίτηση της Ελλάδας για χαλάρωση των περιορισμών στον προϋπολογισμό - μέσω της μείωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα από το 4,5% για το 2016 και το 2017 σε κάτι πιο κοντινό στο 1,5%. Όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους η Αθήνα έχει εγκαταλείψει το ενδεχόμενο οριστικής διαγραφής ενώ το Βερολίνο εμφανίζεται πρόθυμο να προσφέρει επέκταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής για τα δάνεια.

Ο ανταποκριτής υπογραμμίζει τις δυσκολίες εξαιτίας του γεγονότος ότι η Ελλάδα ζητά να σταματήσει το ύψους 22,4 δισ. ευρώ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Αλλά πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχει περισσότερο κοινό έδαφος για μια μακροπρόθεσμη από ό,τι για μια βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση.

Για τους λόγους αυτούς η πιθανότητα υλοποίησης της λύσης αυτής είναι η πιο πιθανή, καθώς αν η Αθήνα παραμείνει σταθερή στο αίτημά της για επέκταση και οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές είναι εξίσου απρόθυμοι να υπογράψουν μια «γέφυρα» αυτή μπορεί να είναι η καλύτερη υπαρκτή λύση.

Όσο για το πότε θα πρέπει να υπάρξει μια νέα συμφωνία για πρόγραμμα, οι FT απαντούν ότι η Αθήνα επιμένει ότι διαθέτει τη ρευστότητα για να αντέξει για μήνες αλλά οι ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα μείνει χωρίς χρήματα μέχρι τον Μάρτιο. «Αυτό σημαίνει ότι οι διαπραγματευτές έχουν τέσσερις με έξι εβδομάδες για να πετύχουν μια νέα συμφωνία» καταλήγει το δημοσίευμα.

 

 

TAGS