current views are: 1

14 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση07:02

Η επιμονή της κυβέρνησης στην τήρηση των «κόκκινων γραμμών»

H φράση στελέχους της κυβέρνησης αργά το βράδυ της Παρασκευής στις Βρυξέλλες ότι «κάναμε ένα μικρό αλλά εξαιρετικά θετικό βήμα» αποτύπωσε την ανακούφιση που επικράτησε μετά από τις διήμερες διαπραγματεύσεις.

Δημοσίευση 07:02’
αρθρο-newpost

H φράση στελέχους της κυβέρνησης αργά το βράδυ της Παρασκευής στις Βρυξέλλες ότι «κάναμε ένα μικρό αλλά εξαιρετικά θετικό βήμα» αποτύπωσε την ανακούφιση που επικράτησε μετά από τις διήμερες διαπραγματεύσεις.

Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

H φράση στελέχους της κυβέρνησης αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι «κάναμε ένα μικρό αλλά εξαιρετικά θετικό βήμα» αποτύπωσε την ανακούφιση που επικράτησε μετά από τις διήμερες διαπραγματεύσεις.

Η εργώδης προσπάθεια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τα αλλεπάλληλα ταξίδια και τις συναντήσεις είχε αποδώσει καρπούς όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, επιτρέποντας στους στενούς του συνεργάτες να κάνουν λόγο για μια «μερική μεν εντυπωσιακή δε μεταστροφή του κλίματος».

Το «παιχνίδι» ουσιαστικά «παίχτηκε» στις συμμαχίες, εκεί δηλαδή που ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε ρίξει και το μεγαλύτερο βάρος του. Και αν ο ευρωπαϊκός νότος «κρέμασε» τον Τσίπρα, κάτι που ο πρωθυπουργός με κομψή αυστηρότητα σχολίασε στη συνέντευξή του, οι συμμαχίες προέκυψαν από εκεί που ίσως δεν το περίμενε. Γάλλοι, Ιταλοί, Βέλγοι, Αυστριακοί, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Κριστιν Λαγκάρντ, εντός της αίθουσας «έκλιναν» διακριτικά και ταυτόχρονα αποφασιστικά προς την ελληνική πλευρά.

«Σιγά – σιγά πείθουμε για τις θέσεις μας» έλεγε υπουργός που συνόδευε τον πρωθυπουργό, επιμένοντας ότι «η κίνηση του πρωθυπουργού να διεθνοποιήσει το ελληνικό ζήτημα αποδείχθηκε εξαιρετική επιτυχής» αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε αυτή την εξέλιξη συνετέλεσαν ιδιαίτερα οι κινήσεις στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.

Η επιμονή της αριστερής κυβέρνησης στην τήρηση των «κόκκινων γραμμών», στην αταλάντευτη διαπραγματευτική θέση, και κυρίως η επίκλησή της στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα και συνακόλουθα στο «είμαστε υπηρέτες της λαϊκής βούλησης» αποδείχθηκε η χρυσή γραμμή, που οδήγησε στα πρώτα απτά αποτελέσματα. Αυτό που ουσιαστικά κέρδισε η ελληνική πλευρά, ήταν να κερδίσει την πολιτική απόφαση, με την οποία άνοιγε ο δρόμος για το eurogroup της Δευτέρας, απόφαση που άνοιγε το δρόμο για τις «τεχνοκρατικές λεπτομέρειες» οι οποίες δεν είναι εύκολες.

«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι επιτέλους η ελληνική κυβέρνηση υπερασπίστηκε τον ελληνικό λαό» έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές για τη στάση που κρατούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι «οι δυσκολίες είναι μπροστά μας, αλλά είναι σαφές ότι ξεκινούμε απο καλή αφετηρία». Ίσως γι αυτό ο πρωθυπουργός επέμεινε στη φράση «η Ελλάδα διεκδικεί και πείθει, δεν εκβιάζεται, δεν εκβιάζει».


σχετικα αρθρα