Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Με ανοιχτούς λογαριασμούς πορεύεται η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας προς τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, την προσεχή Πέμπτη. Η δημοσιοποίηση του δείπνου που παρατέθηκε με πρωτοβουλία της κυρίας Μαριέττας Γιαννάκου και στο οποίο συμμετείχαν οι περισσότεροι εκ των κορυφαίων του κόμματος με μενού την πορεία του κόμματος μετά την εκλογική ήττα, θέτει εκ των πραγμάτων τους μηχανισμούς των δύο πλευρών σε κίνηση.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς πληροφορήθηκε την πραγματοποίηση του δείπνου από τα δημοσιεύματα του τύπου, το πρωί της Πέμπτης και ενώ βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Οι γραμμές άναψαν μεταξύ βελγικής και ελληνικής πρωτεύουσας ενώ εμφανής ήταν και η δυσφορία για μία κίνηση που έλαβε χώρα ενώ ο ίδιος βρισκόταν «εκτός έδρας», σε μία κρίσιμη για τη χώρα περίοδο και ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας της ΝΔ.

«Αν λειτουργούσαν τα κομματικά όργανα, ανοιχτά δεν θα υπήρχε λόγος δείπνων» απαντούσαν βουλευτές που βρέθηκαν στην Αθηναϊδα, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση Γιαννάκου. Παρά το γεγονός ότι η πρώην Υπουργός και Βουλευτής επεδίωξε να ρίξει τους τόνους, κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων της, το προχθεσινό δείπνο αντιμετωπίζεται ως αρχή μίας προσπάθειας συνεννόησης μεταξύ στελεχών που έχουν, εν πολλοίς, αντικρουόμενες επιδιώξεις και έχει ως τελικό στόχο την αμφισβήτηση του κ. Σαμαρά.

Ο τρόπος και η μορφή εκδήλωσης της αμφισβήτησης αυτής ή ακόμη και η... αναστολή των εχθροπραξιών θα κριθεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο των διαβουλεύσεων μεταξύ Αθήνας και Ευρωζώνης – Βερολίνου για το νέο πρόγραμμα. Εφόσον υπάρξει συμβιβασμός που διασφαλίζει την ομαλή πορεία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, οι εξελίξεις θα επιταχυνθούν ενώ στο στόχαστρο θα μπει ακόμη και η ανακοίνωση του ΕΛΚ, στη συνεδρίαση του οποίου συμμετείχε ο κ. Σαμαράς, και η οποία ήταν «πολεμικού χαρακτήρα» έναντι του έλληνα Πρωθυπουργού. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν αποκλείεται οι εξελίξεις να απαιτήσουν χρόνο.

Ούτως ή άλλως, πάντως, η έκβαση της μάχης που ξεκινά είναι άγνωστη, καθώς και ο κ. Σαμαράς θα χρησιμοποιήσει όσα όπλα έχει στη φαρέτρα του. Το «πρώτο αίμα» (γαλάζιο) αναμένεται, σε κάθε περίπτωση, να χυθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα της 19ης Φεβρουαρίου. Και θα δούμε αν θα τεθεί, για πρώτη φορά επισήμως, ζήτημα ηγεσίας στη Ν.Δ., πέντε χρόνια και μερικούς μήνες μετά την επικράτηση του κ. Σαμαρά στην μάχη έναντι στη Ντόρα Μπακογιάννη.