Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Μπορεί να βρίσκεται μόλις δέκα μέρες στο τρίτο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα, έχει καταφέρει όμως να στρέψει τα βλέμματα όλων πάνω της. Είτε συμφωνεί κανείς μαζί της είτε όχι, οι κινήσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου, στο διάστημα αυτό είναι αδύνατο να περάσουν απαρατήρητες.

Άλλωστε με το «καλημέρα» άφησε το στίγμα της αφού εκλέχθηκε με ρεκόρ ψήφων (235 υπέρ, 61 λευκά και 2 άκυρα) και αμέσως μετά να συγκεντρώσει τη μήνη των κομμάτων της αντιπολίτευσης που χαρακτήρισαν «κομματική» τη πρώτη της ομιλία.

Η νέα Πρόεδρος της Βουλής σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως για τις παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες της κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ενώ αίσθηση προκάλεσαν οι αντιδικίες της με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στα πρώτα αυτά δείγματα γραφής κανένας βουλευτής δεν μπορεί να παραπονεθεί ότι του στερήθηκε χρόνος για την ανάπτυξη των θέσεων του από το βήμα, παρόλο που η πρακτική αυτή ανάγκασε τον υπουργό Εσωτερικών να «διευκολύνει» την συζήτηση επί των προγραμματικών καταθέτοντας στα πρακτικά – αντί να εκφωνήσει_ την ομιλία του.

Αντικείμενο συζήτησης έγινε δε και η πρώτη της μίνι κόντρα, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, όταν απέρριψε πρόταση του τελευταίου να συντμηθεί ο χρόνος συζήτησης των προγραμματικές.

Πάντως, αυτό που φάνηκε και ουσιαστικά επιβεβαίωσε την κυρίαρχη εκτίμηση για το πρόσωπό της, είναι η εργασιομανία της. Το γεγονός πως δεν σηκώθηκε ούτε για ένα λεπτό από την έδρα στην 15ωρη δεύτερη συνεδρίαση των προγραμματικών προκάλεσε σχόλια επιβράβευσης αλλά και ανησυχίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι αντιπρόεδροι είχαν λάβει οδηγία να βρίσκονται καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης στην θέση τους στην Ολομέλεια παρότι δεν προήδρευαν. Αυτή ήταν η αντίληψη που έκανε πολλούς ( από τον κ. Μητσοτάκη που μονολογούσε λέγοντας «θα κάνουν μόνοι τους την αυριανή συνεδρίαση στις 9 το πρωί», μέχρι τους αστυνομικούς που δήλωναν απελπισμένοι από το εξαντλητικό ωράριο), να ανησυχήσουν πραγματικά για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο.

Το μήνυμα

Πέρα από την επικοινωνιακή συμπεριφορά η κυρία Κωνσταντοπούλου έσπευσε να στείλει και ορισμένα μηνύματα για τη συνολική λειτουργία του Κοινοβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η αναφορά της από την έδρα σε εσωτερικά έγγραφα που φέρουν την υπογραφή της , την οποία όμως δεν έβαλε ποτέ. Οι αιχμές και επακόλουθες ευθύνες στράφηκαν ευθέως κατά του Γενικού Γραμματέα, Θανάση Παπαϊωάννου.

Μήνυμα έλαβε όμως και το σύνολο των εργαζομένων, όταν κλήθηκαν να βρίσκονται στην υπηρεσία τους, ημέρα Σάββατο και χωρίς η Βουλή να έχει εργασίες.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα πρόεδρος δεν έχει προλάβει ακόμα να προχωρήσει στις αλλαγές που και η ίδια θα ήθελε, ούτε όμως και να αντιμετωπίσει τα πρώτα σοβαρά κοινοβουλευτικά προβλήματα. Οι σύντροφοι της μιλούν ήδη για ένα άλλο πνεύμα στο Κοινοβούλιο και οι αντίπαλοι για πισωγύρισμα. Τελικά ο χρόνος θα δείξει τι από τα δυο ισχύει…