current views are: 1

14 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση11:07

Τραβάνε το σκοινί της διαπραγμάτευσης βάζοντας κόκκινες γραμμές

Δυο μόνο εικοσιτετράωρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας Έλληνες και  Κομισιόν  τραβάνε το σκοινί της διαπραγμάτευσης βάζοντας ο  καθένας  τις δικές του κόκκινες γραμμές.

Δημοσίευση 11:07’
αρθρο-newpost

Δυο μόνο εικοσιτετράωρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας Έλληνες και  Κομισιόν  τραβάνε το σκοινί της διαπραγμάτευσης βάζοντας ο  καθένας  τις δικές του κόκκινες γραμμές.

Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου

Δυο μόνο εικοσιτετράωρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας Έλληνες και  Κομισιόν  τραβάνε το σκοινί της διαπραγμάτευσης βάζοντας ο  καθένας  τις δικές του κόκκινες γραμμές.

Οι σκληρές δηλώσεις του  Υπουργού Οικονομικών της Γερμανία Β. Σόιμπλε, του  πρόεδρου του Eurogroup Γερούν Ντάινσεμπλουμ, αλλά και του  Ζαν Κλoντ Γιουνκερ οι οποίοι εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για το τι θα προκύψει από το Eurogroup της Δευτέρας θεωρούνται από την ελληνική πλευρά ως αναμενόμενες αφού με αυτό τον τρόπο οι εταίροι και δανειστές διαμηνύουν ότι τίποτα δεν θα είναι απλό και ότι οι ίδιοι δεν είναι αποφασισμένοι να υποχωρήσουν τόσο εύκολα.

Γι αυτό το λόγο άλλωστε άφησαν να διαρρεύσει ότι δεν αποκλείεται να συνεδριάσει το Eurogroup εκτάκτως και την επόμενη Παρασκευή.

Στην χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πάντως εκφράστηκε  η αισιοδοξία ότι το Eurogroup της Δευτέρας θα δημιουργηθεί η βάση  προκειμένου να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση. Στηρίζουν δε αυτή τους την αισιοδοξία στο γεγονός  στις τοποθετήσεις κάποιον Ευρωπαίων αξιωματούχων. «Από το “να εφαρμόσετε και να ολοκληρώσετε με επιτυχή αξιολόγηση το πρόγραμμα” του Γερούν Ντάισελμπλουμ περάσαμε στο “αναζητούμε κοινό πολιτικό τόπ» έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας .

Στην συνεδρίαση η οποία κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης ο οποίος από το αεροδρόμιο πήγε κατ’ ευθείαν στην Βουλή προκειμένου να ενημέρωσε τον πρωθυπουργό αλλά και τα άλλα μέλη του συμβουλίου ανάμεσα τους και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη -για την διαβούλευση που γίνεται στις Βρυξέλλες μεταξύ των τεχνικών επιτροπών.

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πάντως ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω εάν δεν βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.

Τα τεχνικά κλιμάκια στις Βρυξέλλες καταγράφουν τα σημεία στα οποία θα υπάρξει σύγκλιση ενώ σημειώνουν τις διαφωνίες ανάμεσα στις δυο πλευρές. Έτσι την Δευτέρα, θα παρουσιαστούν στο Eurogroup δύο, ισάξια και ισότιμα κείμενα- ένα της ελληνικής πλευράς και ένα της Κομισιόν προκειμένου τελικά να εκδοθεί ένα κοινό κείμενο που θα καταγράφει την συμφωνία.

Θέματα αγκάθια για την ελληνική πλευρά  θεωρούνται  τα εργασιακά, το πρωτογενές πλεόνασμα και οι ιδιωτικοποιήσεις, Όπως επισημαίνουν μάλιστα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης η περιουσία του ελληνικού κράτους δεν μπορεί να ξεπουληθεί. Αντιθέτως μπορεί να αξιοποιηθεί  προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, για παράδειγμα, του ασφαλιστικού συστήματος.

Οι ίδιοι άνθρωποι  υπενθυμίζουν ακόμα  ότι  ο Αλέξης Τσίπρας είχε μαζί του στην σύνοδο κορυφής ένα  κατάλογο με ιδιωτικοποιήσεις άλλων χωρών που δεν έχουν προχωρήσει παρά τις εξαγγελίες που έχουν κάνει οι κυβερνήσεις τους και τον οποίο θα παρουσιάζεται εάν τον προκαλούσαν οι συνομιλητές του .

Θέματα εύκολα για συμφωνία θεωρούνται, τα  θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης αφού εξ αρχής βρισκόντουσαν στην ατζέντα της κυβέρνησης .

Προτεραιότητα πάντως  της ελληνικής πλευράς είναι να διαμορφωθεί το πλαίσιο που αφορά την  ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης και την  επανεκκίνηση της οικονομίας ενώ θα ζητηθεί  τα   πλεονάσματα να είναι κατά πολύ χαμηλότερων του 3% του ΑΕΠ  που είναι ο στόχος του 2015.

Ο Αλέξης Τσίπρας  τις επόμενες ώρες θα ξεκινήσει και πάλι επαφές  με τις πλευρές και τους παράγοντες  που εκτιμάται ότι μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την ευαίσθητη φάση της διαπραγμάτευσης.


σχετικα αρθρα