Γράφει ο Ορέστης Αποστολόπουλος

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε πως εκείνος δε θα είναι εκ νέου υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ήδη μπροστά έχουν βγει δύο υποψήφιοι διεκδικητές ο Ανδρέας Λοβέρδος που δήλωσε παρών στις διεργασίες μιλώντας στην εκπομπή «Ακραίως» και τον Τάκη Χατζή, στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και η Φώφη Γεννηματά η οποία στα όργανα του ΠΑΣΟΚ έχει ουσιαστικά προαναγγείλει πως θα είναι υποψήφια. Στη μάχη αναμένεται να μπει και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ο οποίος κατάφερε να επανεκλεγεί στην Αρκαδία.

Για τη θέση του προέδρου ενδιαφέρονται αρκετοί και δεν αποκλείεται να μπουν στο χορό και ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Κυριάκος Πιερακάκης χωρίς να αποκλείεται και άλλη υποψηφιότητα. Πλεονέκτημα σίγουρα έχουν Λοβέρδος και Γεννηματά ως βουλευτές καθώς θα μπορούν να εκπροσωπούν το κόμμα και στη Βουλή. Πάντως δεν αποκλείεται και το σενάριο της διαρχίας με έναν επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και άλλον στη θέση του προέδρου. 

Σε κάθε περίπτωση ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος θα προτιμούσε για διάδοχο του ένα στέλεχος της νεότερης γενιάς ώστε να μπορεί να ελέγχει τις εξελίξεις και ακόμα καλύτερα να μην είναι και βουλευτής ώστε να παραμείνει ο ίδιος επικεφαλής της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ. Όταν ρωτά κανείς συνεργάτες του κυρίου Βενιζέλου αν υπάρχει προτίμηση για τον επόμενο πρόεδρο αποφεύγουν να απαντήσουν αν και οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως το Βενιζελικό μπλοκ θα εκδηλωθεί στην πορεία προς την εκλογή.

«Θέλω να παραδώσω το ΠΑΣΟΚ σε έναν τριαντάρη» είχε δηλώσει ο κύριος Βενιζέλος και θα προσπαθήσει αυτό να το κάνει πράξη. Πάντως η πορεία προς το συνέδριο και την εκλογή προέδρου δε θα είναι εύκολη υπόθεση καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει τα δεδομένα στην οικονομία και τη διαπραγμάτευση να μην εξελιχθούν όπως επιθυμεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στο ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείουν να χρειαστεί να στηρίξουν με κάποιο τρόπο την κυβέρνηση και τη διαπραγμάτευση. Σε μια τέτοια περίπτωση ίσως τα δεδομένα να αλλάξουν.

Τη βιασύνη της κυρίας Γεννηματά για γρήγορες διαδικασίες στη Χαριλάου Τρικούπη την αποδίδουν σε άγχος της πως αν οι διαδικασίες καθυστερήσουν τότε το πλεονέκτημα θα το αποκτήσουν τα στελέχη της νεότερης γενιάς .