Τελετή επιμνημόσυνης δέησης υπέρ των αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους στην εκτέλεση του καθήκοντος, πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και σύσσωμης της Φυσικής Ηγεσίας του Σώματος με επικεφαλής τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας

Τελετή επιμνημόσυνης δέησης υπέρ των αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών (Αθήνα, Λ. Μεσογείων 96) παρουσία της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας του Σώματος.

Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Θεοδώρητος.

Στην τελετή παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννης Πανούσης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης και η λοιπή Φυσική Ηγεσία του Σώματος.

Ο κ. Γιάννης Πανούσης, ανέφερε:

«Καλημέρα, προφανώς δεν είναι μια ημέρα για ομιλίες. Είναι μια ημέρα περισυλλογής, μνήμης και τιμής: στην αφοσίωση, στην αυταπάρνηση και τελικά στη θυσία των πεσόντων. Πρέπει η Πολιτεία να κλίνει το γόνυ με σεβασμό και ευγνωμοσύνη. Πρέπει η Υπηρεσία να μην ξεχνά. Να στηρίζει και να υποστηρίζει τις οικογένειες. Και πρέπει ο καθένας από εμάς, να κρατήσει φωτεινό το παράδειγμα του θάρρους τους. Αιωνία η μνήμη τους και αιωνία να είναι η σκέψη μας στο παράδειγμά τους.»

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης επεσήμανε τα εξής:

«Σήμερα, αυτή την καθιερωμένη ημέρα μνήμης και συγκίνησης για τους θανόντες εν ώρα υπηρεσίας αστυνομικούς, ημέρα ορόσημο για την Ελληνική Αστυνομία, καλούμαστε να μνημονεύσουμε με ευλάβεια και ευγνωμοσύνη, όλους εκείνους τους συναδέλφους μας, που έχασαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος, προσηλωμένοι και πιστοί στην αποστολή και τους όρκους τους.

Να μνημονεύσουμε εκείνους που με περίσσεια αίσθηση του καθήκοντος, αψήφησαν τον κίνδυνο και έδωσαν τη ζωή τους, στον καθημερινό αγώνα του χρέους, υπερασπιζόμενοι την ασφάλεια των συνανθρώπων μας.

Εκείνους που παρά την απουσία τους, μας υπενθυμίζουν καθημερινά το χρέος μας, απέναντι στην κοινωνία και τους πολίτες και μας παροτρύνουν νοερά να πράττουμε το καθήκον μας, παρά τους κινδύνους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε».

Στη συνέχεια, κατατέθηκαν στεφάνια στο Μνημείο Πεσόντων Αστυνομικών, που βρίσκεται στην είσοδο των κτιριακών εγκαταστάσεων της οδού Κατεχάκη.

Σημειώνεται ότι από την ίδρυση της Ελληνικής Αστυνομίας, το 1984, μέχρι σήμερα (127) αστυνομικοί τραυματίστηκαν θανάσιμα, είτε βρίσκονταν σε διαταγμένη υπηρεσία είτε όχι, υπερασπιζόμενοι το καθήκον τους, τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα και την περιουσία των πολιτών. Οι θανάσιμοι τραυματισμοί προήλθαν κατά τη διάρκεια αιματηρών ένοπλων συμπλοκών, καταδιώξεων ένοπλων κακοποιών, τρομοκρατικών πράξεων, καθώς και ατυχημάτων που συνέβησαν κατά την ενάσκηση των αστυνομικών τους καθηκόντων.