current views are: 3

14 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση19:17

Το 60,6% εγκρίνει την κυβέρνηση Τσίπρα – Ποιοι είναι οι πιο δημοφιλείς Υπουργοί

Με ελπίδα και αισιοδοξία ότι η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να επιτύχει θετικότερα αποτελέσματα αντιμετωπίζουν οι πολίτες τις εξελίξεις.

Δημοσίευση 19:17’
αρθρο-newpost

Με ελπίδα και αισιοδοξία ότι η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να επιτύχει θετικότερα αποτελέσματα αντιμετωπίζουν οι πολίτες τις εξελίξεις.

Με ελπίδα και αισιοδοξία ότι η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να επιτύχει θετικότερα αποτελέσματα στην προσπάθεια οικονομικής ανάπτυξης της χώρας αντιμετωπίζουν τις τελευταίες εξελίξεις οι πολίτες. Ιδιαίτερα οι προοπτικές συμφωνίας της νέας κυβέρνησης με την Ευρώπη που δημιουργήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ενισχύουν ακόμη περισσότερο την εικόνα της και ταυτόχρονα δημιουργούν ένα ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία για τον Αλ. Τσίπρα και τους επιτελείς του.

Σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της Κάπα Research που διενεργήθηκε για λογαριασμό του «Βήματος της Κυριακής» τις ημέρες που ήταν σε εξέλιξη οι συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το 60,6% των πολιτών αντιμετωπίζει θετικά τη νέα κυβέρνηση ενώ ποσοστό 37,1% την αποδοκιμάζει.

Σε σημαντικό βαθμό αισιόδοξοι εμφανίζονται οι συμμετέχοντες στην έρευνα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές της, καθώς το 48,1% πιστεύει πια ότι θα ολοκληρωθούν με επιτυχία, σε αντίθεση με ένα ποσοστό 51,1% που εμφανίζονται απαισιόδοξο και ανήσυχο. Πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό αυτό ήταν πολύ μεγαλύτερο τις προηγούμενες ημέρες, καθώς η ανησυχία της κοινής γνώμης ήταν σαφώς μεγαλύτερη. Μετά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων όμως και την παρουσία του κ. Τσίπρα και των στελεχών του στις Βρυξέλλες η αγωνία αποκλιμακώθηκε και η ψυχολογία των Eλλήνων βελτιώθηκε.

Σύμφωνα πάντοτε με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research οι πολίτες θεωρούν ότι ύστερα από 12 μήνες η κατάσταση της οικονομίας θα είναι λίγο καλύτερη (46,8%), ενώ ποσοστό 8% θεωρεί ότι θα είναι πολύ καλύτερη. Το 21,3% θεωρεί ότι η κατάσταση θα είναι ίδια με τη σημερινή, ενώ το 10,5% θεωρεί ότι θα είναι λίγο χειρότερη.

Οταν τους ζητείται δε να περιγράψουν με συναισθήματα την κυβέρνηση Τσίπρα, η πλειοψηφία (62,5%) χρησιμοποιεί τη λέξη «ελπίδα», το 21,8% τη λέξη υπερηφάνια, ενώ το 34% τη λέξη «ανησυχία» και το 14,6% τη λέξη «φόβος».

Ξεκάθαρες παραμένουν οι προτιμήσεις της κοινής γνώμης και για το ενιαίο νόμισμα. Το 68,4% δηλώνει ότι επιθυμεί να παραμείνουμε στο ευρώ, ενώ το 25,3% να επιστρέψουμε στη δραχμή.

Η θετική ψυχολογία των πολιτών για την κυβέρνηση Τσίπρα έχει άμεσο αντίκτυπο και στη δημοτικότητα του Πρωθυπουργού, η οποία βελτιώθηκε αισθητά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Το 53,7% θεωρεί ότι ο κ. Τσίπρας θα είναι καλύτερος πρωθυπουργός από τους προκατόχους του της τελευταίας εικοσαετίας, ενώ το 34,6% θεωρεί ότι θα είναι χειρότερος.

Το ίδιο θετική είναι η αντιμετώπιση των στενών συνεργατών του κ. Τσίπρα και ιδίως του οικονομικού επιτελείου, καθώς στους δείκτες δημοτικότητας κυριαρχούν ο αντιπρόεδρος Ι. Δραγασάκης (70,7%) και ο υπουργός Οικονομικών Ι. Βαρουφάκης (68%). Ακολουθούν ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης, ο υπουργός Ανάπτυξης Γ. Σταθάκης και ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς.

Από την πλευρά των στελεχών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, πρώτη έρχεται η Ελενα Κουντουρά (56,5%), η οποία αναδεικνύεται δημοφιλέστερη και από τον αρχηγό της Π. Καμμένο.

 

Σε ό,τι αφορά τώρα τα κεντρικά ζητήματα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση, οι πολίτες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα θετικά το αίτημα για καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία, την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, χωρίς όμως να ρισκάρει την έξοδο της χώρας από το ευρώ και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που λιμνάζουν.

 

 

 


σχετικα αρθρα