Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

Που θα κινηθεί η ελληνική αντιπροσωπεία στο eurogroup της Δευτέρας; 

Το ερώτημα αυτό στο οποίο η εύκολη απάντηση είναι η οριστική απόρριψη του μνημονίου και της τρόικας, προβληματίζει τα στελέχη της κυβέρνησης και ιδιαίτερα εκείνα του οικονομικού επιτελείου. 

Μπορεί την Πέμπτη να κερδήθηκε η πολιτική μάχη και να αναγνωρίσθηκε το δίκαιο της ελληνικής πλευράς, όμως συνήθως τα τεχνοκρατικής υφής κείμενα και με δεδομένο ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», προκαλούν συχνά πονοκεφάλους.

Η στάση της Γερμανίας και των δορυφόρων της που επιμένουν στη σκληρή στάση «τήρηση του προγράμματος και μετά βλέπουμε» και στην εκφρασμένη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης που συνοψίζεται στη φράση «ούτε βήμα 
πίσω από τις θέσεις μας».

 Άρα ο "δρόμος" που έχουν να διανύσουν οι δύο πλευρές για να βρεθούν "στα μισά" κάθε άλλο παρά εύκολος φαντάζει. 

Η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στη "συμφωνία - γέφυρα" η διάρκεια της οποίας ενδεχομένως να παραταθεί μέχρι το Σεπτέμβριο, να "εξαφανιστεί" το περίφημο e-mail Χαρδούβελη και να αποδοθούν στην Ελλάδα τα κέρδη των ομολόγων από την ΕΚΤ.

Από την άλλη πλευρά "οι σκληροί" δηλαδή Γερμανοί, Ισπανοί, Πορτογάλοι, και οι "δορυφόροι" τους θα επιμείνουν στη γραμμή των ισοδυνάμων και την τήρηση του υφιστάμενου προγράμματος. Και εδώ αναμένεται να λειτουργήσει η "διπλωματία των αριθμών", με δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει απορρίψει το μνημόνιο και τις εντολές της τρόικας. 

Τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών επιμένουν ότι «οι συζητήσεις θα είναι δύσκολες, η προσέγγιση δύο αντίρροπων προγραμμάτων μόνο εύκολη δεν είναι, αλλά οι προτάσεις μας δύσκολα δεν θα γίνουν αποδεκτές». 

Το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσο θα "κάνει πίσω" η γερμανική πλευρά, κυρίως για να μην φανεί πως "κρεμάει" τους συμμάχους της, αλλά και για να μην τρωθεί το ηγεμονικό της κύρος.

Η συγκρατημένη αισιοδοξία του Γ. Βαρουφάκη και των συνεργατών του έγκειται και σε ένα ακόμα λόγο, στη μάλλον θετική στάση της κ. Λαγκάρντ απέναντι στις ελληνικές προτάσεις, αλλά και στο ότι Ιταλοί και Γάλλοι δείχνουν να έχουν ξεπεράσει τους αρχικούς ενδοιασμούς τους.

Ουδείς βέβαια επιθυμεί νέο eurogroup την Τετάρτη, γιατί αυτό αυτομάτως θα σημαίνει ένα είδους εμπλοκής στις συζητήσεις και όπως έλεγε υπουργός της κυβέρνησης «να τελειώνουμε με τις διαπραγματεύσεις για να αρχίσουμε το ανορθωτικό έργο για τη χώρα».