Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Ιδιαίτερα κρίσιμη για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ, αναμένεται να είναι η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος την προσεχή Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου που γίνεται για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. 

Πίσω από τις κλειστές πόρτες της αίθουσας Γερουσίας της Βουλής, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί βουλευτές θα θέσουν δύο θέματα: Ιδεολογική ταυτότητα και ηγεσία.

Τα στελέχη αυτά δεν θα κινηθούν συντεταγμένα, καθώς οι απόψεις για το πώς θα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες στο εσωτερικό του κόμματος είναι διαφορετικές, με κάποιους να ζητούν ακόμη και τις συλλογή υπογραφών, άλλους να μιλούν για έκτακτο Συνέδριο άμεσα και ορισμένους για Συνέδριο στα τέλη της άνοιξης. 

Από την άλλη θα υπάρξουν και βουλευτές οι οποίοι θα λάβουν το λόγο για να στηρίξουν τη σημερινή ηγεσία και τον Αντώνη Σαμαρά.

Όσοι πάντως ζητούν άμεση εκκίνηση των διαδικασιών επικαλούνται τις τελευταίες δημοσκοπήσεις όπου το ποσοστό της ΝΔ φέρεται να έχει υποχωρήσει αρκετά και η ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει ανοίξει. 

Στον αντίποδα από τη Λεωφόρο Συγγρού μετέφεραν τον εκνευρισμό του κ. Σαμαρά για τις κινήσεις αυτές και σημείωναν πως δεν είναι δυνατόν την ώρα που ο Πρόεδρος του κόμματος βρισκόταν στο ΕΛΚ και η χώρα έδινε στις Βρυξέλλες μάχη για την οικονομία, κάποιοι να καλλιεργούν την εσωστρέφεια.   

Οι επαφές και οι συναντήσεις μεταξύ των γαλάζιων στελεχών αναμένεται να ενταθούν στις επόμενες ημέρες και όσο πλησιάζει η 19η Φεβρουαρίου, ενώ καταλυτικό ρόλο στις εσωκομματικές εξελίξεις θα παίξει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εταίρους, δεδομένου ότι τρεις μέρες νωρίτερα, στις 16, θα πραγματοποιηθεί το κρίσιμο για τη χώρα μας, Eurogroup στη βελγική πρωτεύουσα.

Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται και νέο δείπνο, ανάλογο με αυτό που είχε διοργανώσει η Μαριέττα Γιαννάκου την περασμένη Τετάρτη, ενώ η πρώην ευρωβουλευτής θα συναντηθεί και με τον Κώστα Καραμανλή. Η ίδια όπως έχει ξεκαθαρίσει δεν ενδιαφέρεται για τίποτε άλλο, παρά για την ενότητα της παράταξης και την επαναφορά της στις ιδεολογικές της ρίζες, μετά την κλίση που είχε πάρει προς τη δεξιά πλευρά.

Την πρόθεσή της να μην είναι στην κούρσα της διαδοχής έχει εκφράσει η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ωστόσο έχει προαναγγείλει ότι θα θέσει τόσο το θέμα της ιδεολογικής ταυτότητας, όσο και της ηγεσίας στην προσεχή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. 

Αν και όταν τεθεί θέμα ηγεσίας μπροστά φέρονται ότι θα βγουν ο Νίκος Δένδιας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ έχει ακουστεί και η Όλγα Κεφαλογιάννη. Ως μεταβατικός Πρόεδρος, έχει συζητηθεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος δεν συμμετείχε συνειδητά σε κανένα από τα τραπέζια που έγιναν το τελευταίο διάστημα.