Σύγκλιση έστω και στο «και 5΄» προαναγγέλλει ο  Γιάνης Βαρουφάκης, λίγες ώρες πριν εισέλθει στην αίθουσα συνεδρίασης του Eurogroup

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι έχει ήδη επέλθει συμφωνία σε ορισμένα θέματα, αλλά ταυτόχρονα να θέτει και τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης σε εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις και δημοσιονομική πολιτική.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών μού έχουν δώσει ένα σημαντικό βαθμό αισιοδοξίας ότι, παρά τις διαφωνίες, υπάρχει διάθεση και από τις δύο μεριές για την εξεύρεση κοινού τόπου μεταξύ του προηγούμενου προγράμματος και μιας νέας συμφωνίας μεταξύ Ευρώπης και Ελλάδας, η οποία θα θέσει τέλος στην αυτοτροφοδοτούμενη κρίση και θα δημιουργήσει νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ημών και των εταίρων μας.

Παραδέχεται πως υπάρχουν ζητήματα τριβής όπως τα εργασιακά και των ιδιωτικοποιήσεων, το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και οι παράμετροί του. Και διαβεβαιώνει:

Στην ατζέντα μας έχουμε όλες αυτές τις προτάσεις, για νέες παρεμβάσεις και νέες μεταρρυθμίσεις, διαφορετικό πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής και όλο αυτό είναι ένα πακέτο που θέλουμε να συμφωνηθεί με τους εταίρους μας. Και εφόσον αυτό γίνει, η συνεργασία με τους εταίρους μας θα κινηθεί σε ένα πραγματικά αποτελεσματικό, μεταμνημονιακό πλαίσιο που στόχο έχει έναν: τον τερματισμό της τριπλής κρίσης, του δημόσιου τομέα, του τραπεζικού συστήματος και του ιδιωτικού τομέα.

Στο ερώτημα ποιες θα ήταν οι συνέπειες μιας ρήξης για την Ελλάδα και αν υπάρχει «plan Β» απαντά:.

«"Plan B" σε μια αμοιβαίως επωφελή συμφωνία δεν υπάρχει. Να τελειώσω λέγοντας όμως το εξής: Οπως έχω πει και στη Βουλή, εάν δεν είσαι διατεθειμένος να διανοηθείς τη ρήξη, δεν υπάρχει σοβαρή συζήτηση».