Δεν υπάρχει θέμα συμψηφισμού του κατοχικού δανείου με τα χρέη της Ελλάδας, δηλώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος. 

Μιλώντας στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» διευκρινίζει πως «τα δύο θέματα είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους. Γι αυτό και θα γίνουν ξεχωριστές διαπραγματεύσεις». Εκτιμά ότι η Γερμανία μπορεί να πληρώσει επανορθώσεις χωρίς αυτό να επηρεάσει «αρνητικά τη γερμανική οικονομία» και δίνει παραδείγματα: «Γερμανικές υποτροφίες σε φοιτητές και νεαρούς επιστήμονες από την Ελλάδα με προτεραιότητα στους απογόνους των θυμάτων, μεταφορά τεχνογνωσίας στην Ελλάδα, ή ανάληψη από το γερμανικό κράτος των εξόδων των γερμανικών επιχειρήσεων, που πραγματοποιούν έργα υποδομής στην Ελλάδα. Τη σχετική διαδικασία θα μπορούσε να την επεξεργαστεί μια κοινή οικονομική επιτροπή».

Ο κ. Γλέζος σημειώνει ότι εκτός από το κατοχικό δάνειο υπάρχουν οι ατομικές αποζημιώσεις, οι επανορθώσεις για τις καταστροφές στον δημόσιο τομέα, καθώς και η επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων.

Όπως επισημαίνει η «ιδιαιτερότητά του είναι η εξής: τα στρατεύματα κατοχής στην Ελλάδα λειτουργούσαν νομότυπα θέλοντας να φανούν ότι συμμορφώνονται με την ακροτελεύτια διάταξη της συνθήκης περί πολέμου της Χάγης που λέει ότι τα έξοδα διατροφής των στρατευμάτων κατοχής αναλαμβάνονται από τον λαό της κατεχόμενης χώρας – “εάν δύναται” αυτός ο λαός, όπως τονίζεται. Διαπιστώθηκε λοιπόν τότε ότι είναι αδύνατον για τον ελληνικό λαό να διατρέφει το μισό εκατομμύριο γερμανούς στρατιώτες που είχαν βάλει πόδι στην Ελλάδα, τους 250.000 ιταλούς στρατιώτες, τους 60.000 άντρες του πρώτου Σώματος του βουλγαρικού στρατού, καθώς και το Africa Corps (Στράτευμα Αφρικής) του Ρόμελ. Γι’ αυτό και το Γ’ Ράιχ μετέτρεψε πολύ νομότυπα το ποσό που υπερέβαινε εκείνο που έπρεπε να πληρώνει η Ελλάδα για διατροφή σε κατοχικό δάνειο. Αυτή την ιδιαιτερότητα πρέπει να μάθουν και οι ευρωβουλευτές». 

Ο κ. Γλέζος σχολιάζοντας τις διεθνείς αντιδράσεις έναντι της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα αναφέρει χαρακτηιστικά: «Βλέπω ότι γίνεται φοβερή προσπάθεια για να αποτύχει το έργο της. Σε αυτήν συμμετέχει και ο Μάρτιν Σουλτς χωρίς να έχει οποιαδήποτε εξουσιοδότηση από το Ευρωκοινοβούλιο. Πήγε πρόσφατα στην Αθήνα, προφανώς ως εκπρόσωπος της Μέρκελ και του Γιούνκερ. Πήγε να μεταφέρει τι; Τον προειδοποιώ λοιπόν ότι όσοι επιχειρούν να αποτρέψουν την εγκαθίδρυση της εθνικής ανεξαρτησίας στην Ελλάδα και όσοι προσπαθούν να εμποδίσουν τον ελληνικό λαό να βγάλει από τον λαιμό του τη θηλιά των δανειστών θα σπάσουν τα μούτρα τους!».