Ένα 24ωρο πριν από το κρίσιμο Eurogroup και το Reuters με τηλεγράφημά του επικαλούμενο πηγές και γερμανούς οικονομολόγους θέτει το δίλημμα : παράταση ή υπογραφή νέου προγράμματος αλλιώς έξοδος. 

Σύμφωνα με το σκεπτικό του ειδησεογραφικού πρακτορείου «η ΕΚΤ δεν επιθυμεί να «τραβήξει την πρίζα από τις ελληνικές τράπεζες», σενάριο που σχεδόν σίγουρα θα οδηγούσε σε έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, αλλά αν η ελληνική κυβέρνηση αρνηθεί την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος ή την υπογραφή ενός νέου, δεν θα έχει πολλές επιλογές, αναφέρει το Reuters  σε τηλεγράφημά του».

Το Reuters επισημαίνει πως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η ΕΚΤ «κρατάει την Ελλάδα με κοντό λουρί».

Αναφερόμενο στην απόφαση της ΕΚΤ να επεκτείνει τον ΕLA κατά πέντε δισ ευρώ ακόμη, το Reuters φιλοξενεί στο τηλεγράφημά του τις απόψεις Γερμανών εμπειρογνωμόνων ή ειδικών από γερμανικές εταιρείες.

«Αν η ελληνική κυβέρνηση πει "δεν πληρώνουμε τα χρέη μας", τότε οι τράπεζες ουσιαστικά καθίστανται αφερέγγυες, γιατί διαθέτουν πολλά ελληνικά κρατικά ομόλογα» λέει ο Βόλκερ Βίλαντ, μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης ή «Επιτροπής Σοφών».

Οι κανονισμοί που αφορούν τον ELA, αναφέρει το πρακτορείο, ορίζουν ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης μπορούν να χορηγήσουν τέτοια χρηματοδότηση προσωρινά και σε αφερέγγυες τράπεζες.
Ο Βίλαντ σημειώνει ότι το να αρνηθεί κάποιος στις ελληνικές τράπεζες αυτή τη χρηματοδότηση «θα ήταν ένας τρόπος να δεχτεί η Ελλάδα γρήγορα μία συμφωνία».

Από την πλευρά του, ο Άντριου Μπόσομγουορθ, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη γνωστή διαχειρίστρια ομολόγων Pimco στο Μόναχο, εκτιμά ότι «αν η Ελλάδα δεν υπογράψει το πρόγραμμα, αλλά παραμείνει στην ευρωζώνη, ουσιαστικά θα βρίσκεται σε μία κατάσταση αναμονής».

«Οι Έλληνες θα πρέπει να κάνουν σύντομα πλήρη αναστροφή» δηλώνει στο Reuters ο οικονομολόγος Κρίστιαν Σουλτς της τράπεζας Berenberg και προσθέτει: «Αν δεν το κάνουν, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η ΕΚΤ να μειώσει τον ELA. Και τότε "το παιχνίδι τελειώνει" για τις ελληνικές τράπεζες».

Ντράγκι: Δεν έχει νόημα να κάνουμε εικασίες για Grexit

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωνε πάντως και πάλι σύμφωνα με το Reuters πως δεν έχει κανένα νόημα το να εικάζει κανείς την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το Reuters, μιλώντας στο εβδομαδιαίο περιοδικό της ισπανικής εφημερίδας ABC, ο κ. Ντράγκι επανέλαβε ότι το πρότζεκτ της Ευρωζώνης είναι "μη αναστρέψιμο", αν και αρνήθηκε να αναφερθεί στο ποιο κατά την γνώμη του είναι το πρόβλημα με το ενδεχόμενο ενός Grexit.

"Παρακαλώ να κατανοήσετε ότι προτιμώ να μην σχολιάσω καθόλου αυτό το θέμα. Κάθε δήλωση από μένα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί πολιτικά. Το να προβούμε σε εικασίες σχετικά με μια πιθανή έξοδο από την νομισματική ένωση δεν έχει κανένα νόημα", είπε.