Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Με μέτρα τόνωσης της κοινωνικής συνοχής και επούλωσης των πληγών που άνοιξαν στην χώρα οι πολιτικές της λιτότητας ξεκινά το νομοθετικού έργου στη Βουλή, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να δώσει φιλολαϊκή στίγμα.

Παράλληλα σε πρώτο πλάνο μπαίνει και η προεκλογική δέσμευση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο που θα απαγορεύει τους πλειστηριασμούς και θα «παγώνει» τις μαζικές πωλήσεις κόκκινων δανείων σε «μεσάζοντες» του εξωτερικού. Σε δεύτερο χρόνο δε που δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους δύο μήνες θα κατατεθεί ολοκληρωμένο νομοσχέδιο που στόχο θα έχει την ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη δημιουργία δημόσιου φορέα που θα διαχειρίζεται το σύνολο των δανείων. Οι οφειλέτες θα χωριστούν σε δυο κατηγορίες ανάλογα με βάση εισοδηματικά κριτήρια προκειμένου να ευεργετηθούν όσοι πραγματικά έχουν αδυναμία αποπληρωμής του στεγαστικού τους. Όσοι βρίσκονται δηλαδή κάτω από το όριο της φτώχιας (12.000 ευρώ) θα μπούνε σε ρύθμιση που θα προβλέπει κούρεμα του χρέους τους. Ωστόσο για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος αυτού θα πρέπει οι εταίροι και δανειστές να δεχθούν μέσω της διαπραγμάτευσης, το περίφημο μαξιλαράκι των 11 δις ευρώ του ΤΧΣ-ή έστω ένα μέρος του- να χρησιμοποιηθεί για το σκοπό αυτό.

Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας πολυνομοσχέδιο που θα έχει στον πυρήνα του την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Στις ρυθμίσεις περιλαμβάνονται μέτρα για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, σίτισης, μεταφοράς και στέγασης εκείνων που αποδεδειγμένα ανήκουν στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Για παράδειγμα αναμένεται να υπάρξει διεύρυνση των κριτηρίων στους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ. Μάλιστα για τα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), θα δοθούν κάρτες μεταφοράς στα δημόσια μέσα σε ανέργους, ενώ ευεργετικές θα είναι και οι διατάξεις για τη στέγαση των απόρων.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση εξετάζει να επεκτείνει το πρόγραμμα της « Κοινωνικής Πολυκατοικίας» στα Εξάρχεια» που έδωσε δυνατότητα στέγασης σε άπορες οικογένειες. Η αρμοδιότητα για την υλοποίηση του προγράμματος θα δοθεί στους δήμους, οι οποίοι θα δίνουν χώρους της επικράτειάς τους σε άπορες οικογένειες, με προτεραιότητα σε εκείνες που έχουν ανήλικα παιδιά.