Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Λίγες ώρες έμειναν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας που όπως όλα δείχνουν θα εξελιχθεί σε μαραθώνιο σκληρής διαπραγμάτευσης.

Το επιθυμητό αποτέλεσμα για όλους θα ήταν μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους. Αυτό όμως το σενάριο φαντάζει πολύ μακρινό.

Οι εταίροι επιμένουν στην παράταση του υφιστάμενου προγράμματος με μικρές παραχωρήσεις όπως τη χαλάρωση των δημοσιονομικών, κάτι όμως που δεν δέχεται η Αθήνα.

Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να τηρήσει την ίδια στάση και να μην υπογράψει εάν δεν της δοθεί ο δημοσιονομικός χώρος και χρόνος να προχωρήσει στην εφαρμογή των προεκλογικών της εξαγγελιών και του προγράμματός της.

Σε αυτό περιλαμβάνονται οι τρεις βασικές κόκκινες γραμμές τα εργασιακά, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι  δημοσιονομικοί στόχοι.

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών είπε για τις  ιδιωτικοποιήσεις ότι «θέλουμε να περάσουμε από τη λογική της εκποίησης σε εξευτελιστικές τιμές, στη λογική της ανάπτυξης σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και ξένους επενδυτές».

Το μεγαλύτερο μέρος των τεχνικών διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου και την Κυριακή όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές προετοιμάστηκαν για το  Eurogroup.

Όπως εκτιμάται η σημερινή νύχτα στις Βρυξέλλες θα είναι μακρά και η διαπραγμάτευση σκληρή. Ακόμη κι αν δεν υπάρξει συμφωνία- που είναι και το πιθανότερο σενάριο- θα μπει μια θεμέλιος λίθος στις περαιτέρω εξελίξεις, όποιες κι αν είναι αυτές.

Την ίδια ώρα την «ύστατη προσπάθεια» για την επίλυση του ελληνικού χρέους θα κάνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη τηλεφωνική συνομιλία επί του θέματος που είχε την Κυριακή με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του Τσίπρα, δήλωσε ο αξιωματούχος. 

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ κάνει μια ύστατη προσπάθεια σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο αξιωματούχος, μετριάζοντας τις ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες.