Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος
 
H συζήτηση περί Ρωσίας και της περίφημης στήριξής της στην Ελλάδα -θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ιστορικό σίριαλ- επανήλθε στο προσκήνιο με την επαναπροσέγγιση της Μόσχας, μετά την εκλογή της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Η ίδια η ρωσική οικονομία, βρίσκεται, πάντως σε μία περίοδο «σεισμικών δονήσεων» και έντονων διακυμάνσεων.
 
Εν μέσω γεωπολιτικού σκακιού, με το ουκρανικό ζήτημα να έχει παγκόσμιες προεκτάσεις, η πτώση στην τιμή του πετρελαίου και η πτώση του ρωσικού νομίσματος, του ρουβλιού έχει φέρει τα πάνω-κάτω στην οικονομία της αχανούς χώρας. Εκτός από τον «μαύρο χρυσό», οι κυρώσεις ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πλήξει τη Μόσχα προκαλώντας αύξηση των τιμών και παράλληλα του ποσοστού του πληθωρισμού. 
 

«Σοκ» στις τιμές

 
Η κρίση του ρουβλιού έφερε ανατιμήσεις-φωτιά σε πολλά είδη διατροφής, κυρίως εισαγόμενα. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τη ρωσική στατιστική υπηρεσία (Rosstat) ότι το 2014, η αύξηση των τιμών υπολογίστηκε στο 11,4%. Το ποσοστό είναι ιλιγγιώδες εάν ληφθεί υπόψην ότι ο κατώτατος μισθός που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους ανέρχεται στα 5.965 ρούβλια, δηλαδή περίπου 80 ευρώ.
 
Ποια είναι, όμως, τα επίπεδα των τιμών στη Ρωσία για βασικά είδη; Για να βάλει ένας Ρώσος στο καλάθι του ένα καρβέλι ψωμί (με μία ενδεικτική ισοτιμία 1 ευρώ/74 ρούβλια) θα πρέπει να δώσει 25 ρούβλια (33 λεπτά), για ένα λίτρο γάλα 45 ρούβλια (60 λεπτά), για ένα πακέτο μακαρόνια 35 ρούβλια (50 λεπτά), για ένα τσαμπί μπανάνες 70 ρούβλια (95 λεπτά).
 
Το ένα πακέτο τσιγάρα κοστίζει περίπου 70 ρούβλια (95 λεπτά) ενώ ένα εισιτήριο διάρκειας 90 λεπτών για όλες τις αστικές συγκοινωνίες στη Μόσχα απαιτεί μόλις  50 ρούβλια (67 λεπτά). Τα πάγια έξοδα ενός σπιτιού κυμαίνονται στα 6.500-7.000 ρούβλια περίπου (87-95 ευρώ περίπου για ένα σπίτι 80 τ.μ.) με την 24ωρη θέρμανση να κοστίζει κοντά στα 30 ευρώ μηνιαίως. Αρκετά υψηλά είναι, πάντως, τα ενοίκια στη ρωσική πρωτεύουσα αφού κυμαίνονται στα 30.000-40.000 ρούβλια (400-540 ευρώ).
 
Εκεί που οι τιμές... ξεφεύγουν και απευθύνονται σε πολύ λιγότερες τσέπες είναι στα εισαγόμενα είδη. Για παράδειγμα, για να αγοράσει κάποιος το iPhone 6 θα πρέπει να πληρώσει 53.990 ρούβλια (729 ευρώ), ενώ εάν θελήσει να αγοράσει αυτοκίνητο και πιο συγκεκριμένα ένα Toyota 1.300 κυβικών θα πρέπει να καταβάλει 1.000.000 ρούβλια (13.500 ευρώ).
 
Οι τιμές των καυσίμων, αντιθέτως, είναι ιδιαίτερα χαμηλές, αφού πέρα της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, η Ρωσία είναι παραγωγός του «μαύρου χρυσού» αλλά και φυσικού αερίου. Με την τιμή της βενζίνης λίγο πάνω από τα 50 λεπτά (σε ευρώ) φινλανδοί οδηγοί περνούν τα σύνορα για να «φουλάρουν» στη γειτονική τους χώρα.
 

Αιμορραγεί η οικονομία

 
Επιστρέφοντας στο δημοσιονομικό επίπεδο, μπορεί η ανεργία να παραμένει στο χαμηλό 5% περίπου και το δημόσιο χρέος να φτάνει μόλις στο 30% του ΑΕΠ, όμως οι δυτικές κυρώσεις φαίνεται πως «γονατίζουν» την οικονομία της χώρας. Σύμφωνα με την ρωσική κεντρική τράπεζα οι καθαρές εκροές κεφαλαίων σχεδόν τριπλασιάστηκαν το 2014, φτάνοντας τα 151,5 δισ. δολάρια. 
 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) η ύφεση θα φτάσει το 2015 το 4,8%. 
 
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στην ετήσια συνέντευξή του τον περασμένο Δεκέμβριο διαμήνυσε ότι η ρωσική οικονομία θα χρειαστεί δύο χρόνια για να βγει από τη νομισματική κρίση και να ανακάμψει. Με σταθερές συνθήκες, φυσικά, αφού με την παρούσα ρευστότητα κανείς δεν ξέρει.