Εν μέσω πιέσεων και τελεσιγράφων η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει τους τόνους εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας και να δώσει το στίγμα της διαπραγματευτικής της γραμμής και διάθεσης.
 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι εργασίες των τεχνικών κλιμακίων ολοκληρώθηκαν το Σάββατο το βράδυ, όπως και ήταν προγραμματισμένο.
 
Τα τεχνικά κλιμάκια αναζήτησαν συγκλίσεις και αποκλίσεις, ωστόσο δεν προχώρησαν σε διαπραγματεύσεις.
 
Και οι δυο πλευρές έχουν καταλήξει στα πεδία διαφωνίας και συμφωνίας. Όπως επισημαίνουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου οι διαρροές σχετικά με τα «ισοδύναμα μέτρα» στο υπάρχον πρόγραμμα, δείχνουν ότι δεν έχει γίνει, απ' όλους, αντιληπτός ο ρόλος των τεχνικών κλιμακίων και εξηγούν πως τα κλιμάκια ήταν «καταγραφείς» θέσεων, δεν αναζητούσαν ισοδύναμα μέτρα και πως οι σχετικές διαρροές δεν έχουν σχέση με το ρόλο των τεχνικών κλιμακίων.
 
Τονίζεται δε πως το τεχνικό κλιμάκιο της ελληνικής πλευράς παρουσίασε τις θέσεις της κυβέρνησης με στοιχεία, επιχειρήματα και απόλυτη επάρκεια, γεγονός που αναγνωρίστηκε και από το τεχνικό κλιμάκιο των πιστωτών.
 
Η κυβέρνηση αυτό που επιθυμεί είναι η «συμφωνία - γέφυρα», που αποσκοπεί στο να δοθεί χρόνος και ανάσα στην ελληνική κοινωνία μέχρι την οριστική διαπραγμάτευση και την τελική συμφωνία. Συνεπώς όπως τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου η «συμφωνία - γέφυρα» δεν ταυτίζεται, σε καμία περίπτωση, με το τετραετές σχέδιο της κυβέρνησης.
 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, είναι «δράσεις» για τις οποίες υπάρχει η πολιτική βούληση.
 
Επισημαίνεται πως αυτά τα πεδία ήταν και παραμένουν κεντρικά σημεία της ελληνικής πολιτικής και βασικό σημείο συνάντησης με τους ευρωπαίους ηγέτες.
 
Όπως τονίζεται ο όποιος σκεπτικισμός και αμφισβήτηση ως προς τα αποτελέσματα αυτών των δράσεων, έχει να κάνει με την μη απόδοση της προηγούμενη κυβέρνησης. Ξεκαθαρίζεται ωστόσο πως η νέα ελληνική κυβέρνηση, έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Όπως σημείωνε έλληνας αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς είναι απαραίτητο στοιχείο της πολιτικής της κυβέρνησης. Και, όπως έλεγε χαριτολογώντας είναι σαν να μην αντιλαμβάνεται ορισμένοι την ανάγκη στον τελικό του Champions League η Μπαρτσελόνα να έχει στη βασική της εντεκάδα τους Μέσι και Νεϊμάρ!
 
Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν πως η διαπραγμάτευση στο αυριανό Eurogroup θα είναι δύσκολη. Η Αθήνα βασίζεται όπως τονίζουν για μια ακόμη φορά, στη στήριξη του λαού, καθώς οι κινητοποιήσεις αποτελούν βασικό παράγοντα καθώς ενισχύουν την διαπραγματευτική θέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
Όπως τονίζουν δεν  είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει οπωσδήποτε απόφαση στο αυριανό Eurogroup καθώς πρόκειται για αγώνα αντοχής που δίνεται με ασφάλεια και σεβασμό στη δημοκρατία, ενώ υπογραμμίζουν πως η καταστροφολογία, στην οποία ορισμένοι επενδύουν, αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά τουλάχιστον αβάσιμη.
Ωστόσο υπογραμμίζεται πως πάγια θέση της ελληνικής πλευράς από την πρώτη στιγμή είναι η βούλησή της για εξεύρεση αμοιβαίας επωφελούς λύσης με σεβασμό στους εταίρους της, στον ελληνικό λαό και την ετυμηγορία του.
 
Κυβερνητικές πηγές καταλήγουν πως οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί και πως οι διαρροές, , για το αν βγαίνουν ή όχι «τα νούμερα» αποτελεί γνωστή παραφιλολογία δικαιολόγησης της σκληρής λιτότητας.