Γράφει ο Τάκης Χατζής  

Στις 8.30 χθες το βράδυ, όλα ήταν έτοιμα για την ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Οι κάμερες είχαν στηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, τα sites είχαν έτοιμο το βιογραφικό του Δημήτρη Αβραμόπουλου, έτοιμα και τα σχετικά φωτογραφικά αφιερώματα, ενώ ο ίδιος βρισκόταν από την Παρασκευή στην Αθήνα. 
Τελικώς, αυτός που έκανε δηλώσεις ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, από… τις νεραντζιές. Για να ανακοινώσει ότι το όνομα του υποψηφίου Προέδρου θα γίνει γνωστό αύριο Τρίτη, οπότε θα συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Μπορεί ο Γ. Σακελλαρίδης να υποστήριξε ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, αλλά ο ισχυρισμός του εμφανώς πόρρω απέχει από την πραγματικότητα.  

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση του Πρωθυπουργού να αναβάλλει την ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου Προέδρου σχετίζεται με την σφοδρή αντίδραση που εξέφρασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος χθες εκλήθη στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Λαφαζάνης αρνήθηκε κατηγορηματικά να ψηφίσει δεξιό υποψήφιο- όχι μόνο τον κ. Δ. Αβραμόπουλο, αλλά οποιοδήποτε δεξιό υποψήφιο. Οι προσπάθειες που έγιναν να μεταπεισθεί, τόσο από τον Α. Τσίπρα όσο και από άλλα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ (όπως ο Δημήτρης Βίτσας) δεν απέδωσαν. Ο Λαφαζάνης επέμενε σε «αριστερόστροφο» Πρόεδρο. Οπότε και αποφασίστηκε να μετακινηθεί η ανακοίνωση, λόγω της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup που απαιτεί εθνική ομοψυχία- πόσω μάλλον κυβερνητική.  

Από την άλλη, ασφαλείς πηγές αναφέρουν ότι ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος επίσης βρέθηκε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, έβαλε στο τραπέζι και το όνομα της Ντόρας Μπακογιάννη! Τις τελευταίες μέρες, ο Πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις και για άλλα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο Προκόπης Παυλόπουλος. Τώρα, αν ο Λαφαζάνης διαφωνεί για τον Αβραμόπουλο, σκεφτείτε τι θα γίνει με τη Ντόρα και με τον Παυλόπουλο, ο οποίος ήταν και ο αρμόδιος υπουργός όταν δολοφονήθηκε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος και κάηκε η μισή Αθήνα.  

Από την άλλη, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να έχει τον Π. Λαφαζάνη κάτι σαν… συνέταιρο στην άσκηση εξουσίας. Η διακυβέρνηση- τονίζουν- δεν ασκείται με τη λογική των συνιστωσών, οι οποίες μάλιστα ζητούν τη μερίδα του λέοντος. Για τον λόγο αυτό ενδεχομένως, στενός συνεργάτης του Α. Τσίπρα δήλωσε αργά χθες το βράδυ ότι «ο Πρωθυπουργός έχει καταλήξει, το πρόσωπο έχει βρεθεί».  

ΥΓ: Οι υπουργοί της Αριστερής Πλατφόρμας Π. Λαφαζάνης και Δ. Στρατούλης είναι μεταξύ των πρώτων που προκαλούν γκρίνιες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι λένε ότι έχουν παρερμηνεύσει τη δέσμευση να μην υπάρξει ρεβανσισμός και διατηρούν στη θέση διοικητών μεγάλων οργανισμών υπόδικους ! Σα να τους δίνουν… συγχωροχάρτι ένα πράμα. Κατά τα άλλα, τους πειράζει να είναι κεντροδεξιός ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας…