Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου 

Άρρηκτα συνδεδεμένα είναι για την ελληνική κυβέρνηση το θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας και οι εξελίξεις στο σημερινό Eurogroup. Έτσι όσο και αν  επιθυμούσε το Μέγαρο Μαξίμου να κλείσει το θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας -που όλες οι πληροφορίες εμφανίζουν ως μοναδικό υποψήφιο τον Δημήτρη Αβραμόπουλο-  οι πληροφορίες που έφτασαν χθες το απόγευμα στο κυβερνητικό επιτελείο από τις Βρυξέλλες  τους οδήγησαν στην αλλαγή των σχεδίων τους. 

Μετά από πολύωρες συζητήσεις που είχαν με τα τεχνικά κλιμάκια της Ελλάδας και της κομισίον οι εταίροι μας αποφάσισαν να επανέφεραν την πρόταση τους για παράταση της υπάρχουσας συμφωνίας, δηλαδή του μνημονίου. Με λίγα λόγια το όλο σκηνικό επανέρχεται στην προτέρα κατάσταση την οποία αντιμετώπισαν την περασμένη Τετάρτη  στις Βρυξέλλες οι Γιάννης Δραγασάκης και Γιάννης Βαρουφάκης. 

Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε αμέσως με τον πρόεδρο της επιτροπής Ζαν Κλοντ Γουνκερ προκειμένου να καταλάβει γιατί υπάρχει αυτή η αλλαγή κλίματος ενώ οι μετέχοντες στο τεχνικό κλιμάκιο που έκανε τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι στις συνομιλίες που είχαν έπεφταν συνεχώς σε τοίχο. Οι παράγοντες της Κομισιόν κάθε τόσο τους έλεγαν ότι άλλα πράγματα είχαν συμφωνήσει με την προηγούμενη κυβέρνηση και αλλά ζητάει η τωρινή. 

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση κλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Βίτσας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης προκειμένου να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και να αποφασίσουν από κοινού πως θα χειριστούν το θέμα τόσο στα κομματικά όργανα όσο και στην κοινοβουλευτική ομάδα. 

Τα κυβερνητικά στελέχη αντιλαμβάνονται ότι και αυτή η κίνηση εντάσσεται στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης και ότι οι δανειστές έχουν αποφασίσει να ξεκινήσουν και πάλι από μηδενική βάση. Η  ελληνική πλευρά ωστόσο επιμένει ότι για αυτούς  δεν υπάρχει παράταση  της υπάρχουσας συμφωνίας παρά μόνο η συμφωνία- γέφυρα. 

Έτσι η σημερινή βραδιά αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ειδικά εάν οι εταίροι αποφασίσουν να δουν έμπρακτα το εάν και πόσο η ελληνική κυβέρνηση εννοεί ότι εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το Eurogroup στην περίπτωση που δεν βρεθεί λύση. 

Μετά από αυτές τις εξελίξεις το Μέγαρο Μαξίμου θεώρησε ότι δεν θα έπρεπε να ανοίξει την συγκεκριμένη στιγμή το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Με δεδομένο μάλιστα  ότι προσβλέπει στην κοινωνική στήριξη –άρα δεν ήθελε να ανοίξει άλλο θέμα συζήτησης- προτίμησε να αφήσει την ανακοίνωση του ονόματος του υποψήφιου προέδρου για μερικά εικοσιτετράωρα αργότερα. 

Σε ότι αφορά το θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας η πλευρά Λαφαζάνη ζήτησε το θέμα να συζητηθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα χωρίς ωστόσο να θέσει την συγκεκριμένη στιγμή ένστασης για το πρόσωπο του υποψήφιου προέδρου. Ότι είχε να πει άλλωστε το Αριστερό Ρεύμα γι αυτό το θέμα το έχει πει εδώ και πολύ καιρό. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε  ότι στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που έγινε χθες δεν συζητήθηκε το θέμα αυτό αλλά μόνο το θέμα του Eurogroup. Μόνο στο τέλος της συνεδρίασης ετέθησαν κάποιες ρωτήσεις που είχαν να κάνουν με το πότε θα ανακοινωθεί το  όνομα. 

Μέσα πάντως σε όλη αυτή την ένταση αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος ο οποίος πήγε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερωθεί για τις εξελίξεις πρότεινε τη Ντόρα Μπακογιάννη για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το γεγονός προκάλεσε εντύπωση γιατί ο κ. Καμμένος είχε συναινέσει στο πρόσωπο του Δημήτρη Αβραμόπουλου.