Πήρε «φωτιά» ο ουρανός στο Αιγαίο από τα δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη που με πλήρη την ισχύ στους κινητήρες τους, πετούσαν νύχτα- μέρα εμπλεκόμενα σε σκληρές αερομαχίες  και σε αποστολές εξουδετέρωσης της αεράμυνας του «εχθρού». 

Σημείο εξόρμησης των αμερικανικών και ελληνικών μαχητικών  που εξορμούσαν καθημερινά στο Αιγαίο αποτέλεσε η 115 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Σούδας, στην Κρήτη

 

Η εν λόγω βάση ήταν σχεδόν σε εμπόλεμη κατάσταση, το διάστημα αυτό, καθώς υπήρξε  προσομοίωση στις συνθήκες εγρήγορσης και ετοιμότητας που απαιτούνται να υπάρχουν μία πολεμική αναμέτρηση. 

Για τη συγκεκριμένη συνεκπαίδευση η Ουάσιγκτον είχε στείλει την 480 Fighter Squadron, των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων της Ευρώπης [United States Air Forces in Europe (USAFE)], η οποία εδρεύει στη  βάση Spangdahlem της  Γερμανίας. 

Σκοπός ήταν η εξάσκηση του προσωπικού στην εκτέλεση σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα, με τη σκόπιμα λιτή, ανακοίνωση του ΓΕΑ , εκτελέσθηκαν αποστολές αέρος - αέρος,  αέρος - εδάφους, COMAO (Composite Air Operations) και εναέριου ανεφοδιασμού. 

Η  Ελληνική Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε με μεγάλο αριθμό Πολεμικών Μοιρών και η 480FS με δεκαοκτώ  αεροσκάφη F-16CM και κλιμάκιο 300 ατόμων, τα οποία μεταστάθμευσαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Σούδας, στην Κρήτη.
Μάλιστα στα ελληνικά F-16 block 52 plus που συμμετείχαν στην πολυήμερη αυτή άσκηση φορτώθηκαν οι σύμμορφες δεξαμενές καυσίμων προκειμένου να αυξηθεί η εμβέλεια των επιχειρήσεών τους. 

Ανάμεσα στις αποστολές που δόθηκε στις αεροπορικές αυτές δυνάμεις  ήταν η εξουδετέρωση σταθμών ραντάρ, επιχείρηση  που απαιτούσε πτήση σε πολύ χαμηλό ύψος, εντοπισμό και αποκάλυψη εχθρικών αεροσκαφών καθώς επίσης και καταστροφή στρατιωτικών αεροδρομίων . Επίσης δόθηκαν αποστολές εξουδετέρωσης αποκλεισμού νησιών από πλωτές μονάδες που διέθεταν αντιαεροπορικά συστήματα. 

Γ.Σ.