Σκληρές αερομαχίες και προσβολή στόχων στο Αιγαίο (Βίντεο και φωτό)

Σκληρές αερομαχίες και προσβολή στόχων στο Αιγαίο (Βίντεο και φωτό)

Πήρε «φωτιά» ο ουρανός στο Αιγαίο από τα δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη που με πλήρη την ισχύ στους κινητήρες τους, πετούσαν νύχτα- μέρα εμπλεκόμενα σε σκληρές αερομαχίες  και σε αποστολές εξουδετέρωσης της αεράμυνας του «εχθρού». 

Σημείο εξόρμησης των αμερικανικών και ελληνικών μαχητικών  που εξορμούσαν καθημερινά στο Αιγαίο αποτέλεσε η 115 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Σούδας, στην Κρήτη. 

 

Η εν λόγω βάση ήταν σχεδόν σε εμπόλεμη κατάσταση, το διάστημα αυτό, καθώς υπήρξε  προσομοίωση στις συνθήκες εγρήγορσης και ετοιμότητας που απαιτούνται να υπάρχουν μία πολεμική αναμέτρηση. 

Για τη συγκεκριμένη συνεκπαίδευση η Ουάσιγκτον είχε στείλει την 480 Fighter Squadron, των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων της Ευρώπης [United States Air Forces in Europe (USAFE)], η οποία εδρεύει στη  βάση Spangdahlem της  Γερμανίας. 

Σκοπός ήταν η εξάσκηση του προσωπικού στην εκτέλεση σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα, με τη σκόπιμα λιτή, ανακοίνωση του ΓΕΑ , εκτελέσθηκαν αποστολές αέρος - αέρος,  αέρος - εδάφους, COMAO (Composite Air Operations) και εναέριου ανεφοδιασμού. 

Η  Ελληνική Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε με μεγάλο αριθμό Πολεμικών Μοιρών και η 480FS με δεκαοκτώ  αεροσκάφη F-16CM και κλιμάκιο 300 ατόμων, τα οποία μεταστάθμευσαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Σούδας, στην Κρήτη.
Μάλιστα στα ελληνικά F-16 block 52 plus που συμμετείχαν στην πολυήμερη αυτή άσκηση φορτώθηκαν οι σύμμορφες δεξαμενές καυσίμων προκειμένου να αυξηθεί η εμβέλεια των επιχειρήσεών τους. 

Ανάμεσα στις αποστολές που δόθηκε στις αεροπορικές αυτές δυνάμεις  ήταν η εξουδετέρωση σταθμών ραντάρ, επιχείρηση  που απαιτούσε πτήση σε πολύ χαμηλό ύψος, εντοπισμό και αποκάλυψη εχθρικών αεροσκαφών καθώς επίσης και καταστροφή στρατιωτικών αεροδρομίων . Επίσης δόθηκαν αποστολές εξουδετέρωσης αποκλεισμού νησιών από πλωτές μονάδες που διέθεταν αντιαεροπορικά συστήματα. 

Γ.Σ.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο