Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων, διεμήνυσε ο Γιώργος Ρωμανιάς.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων τόνισε πως «το πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος δεν είναι η δυνατότητα καταβολής σύνταξης, αλλά το διαλυμένο σύστημα που δεν έχει αποθεματικά για το μέλλον. Δουλειά μας είναι να διασφαλίσουμε το μέλλον του συστήματος».

Ο κ. Ρωμανιάς δήλωσε πως τα προηγούμενα χρόνια είχαμε συνεχώς περικοπές στο ύψος των συντάξεων και άλλων ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αύξηση των εισφορών και των ορίων ηλικίας και «πάντοτε με την εισαγωγή ότι γίνονται για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος». «Και επαναλαμβανόταν συνέχεια το ίδιο μοτίβο», πρόσθεσε.

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων επανέλαβε ότι το συσσωρευμένο χρέος των 400.000 αιτήσεων για συνταξιοδότηση που εκκρεμούν ανέρχεται σε περίπου 6 δισ. ευρώ και επεσήμανε πως «είναι ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε άλλη μέτρηση, για να τη συζητήσουμε».

Όσον αφορά στη 13η σύνταξη, ο κ. Ρωμανιάς είπε ότι «από τη Θεσσαλονίκη δεσμευτήκαμε απέναντι σε 1.262.290 άτομα, αλλά υπάρχουν μερικά ζητήματα, που τα συζητάμε. Η 13η σύνταξη δεν είναι επείγουσα αυτή τη στιγμή. Ο μόνος τρόπος για να λυθεί το θέμα είναι να είναι συμβατά τα ηλεκτρονικά συστήματα των ταμείων».

«Σε 15 ημέρες δεν μπορούμε να ανοικοδομήσουμε τα λάθη 2,5 ετών», υπογράμμισε σε άλλο σημείο, ενώ για την καταβολή του εφάπαξ είπε:

Υπήρχε ένας μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό του, αυτός εξέπνευσε και υπήρχε νέος, που δεν εφαρμόστηκε, γιατί προέβλεπε και τον δείκτη βιωσιμότητας. Δεσμευτήκαμε ότι θα τον αλλάξουμε τον μαθηματικό τύπο. Έχουμε περιθώριο 1-2 μήνες να το ολοκληρώσουμε.

Σε ερώτηση που θα βρει χρήματα η κυβέρνηση, σημείωσε πως «εάν κατορθωθεί στη διαπραγμάτευση να περιοριστεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5%, θα απελευθερωθούν κεφάλαια». 

Τέλος, ο κ. Ρωμανιάς εκτίμησε πως είναι δύσκολο να τελειώσει η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.