Επιμέλεια: Αναστασία Γαλάνη

Ασφυκτικές πιέσεις ασκεί η πλευρά των δανειστών προς την Ελλάδα λίγες ώρες πριν την διεξαγωγή του κρισιμότατου Eurogroup, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα του διεθνή Τύπου.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τις συζητήσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο αποκαλύφθηκε μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, τονίζουν οι Financial Times, κάτι που οδηγεί σε μία δύσκολη αναμέτρηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τους ομολόγους του σήμερα το βράδυ.

«Πρόσωπα που μετείχαν στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις, που είχαν ως στόχο να ορίσουν και να συγκρίνουν τις θέσεις των δύο πλευρών, δήλωσαν ότι η Αθήνα ήγειρε πολύ περισσότερες αντιρρήσεις στους όρους του υφιστάμενου προγράμματος στήριξης από το 30%, στο οποίο είχε αναφερθεί την περασμένη εβδομάδα ο κ. Βαρουφάκης», σημειώνει το δημοσίευμα των FT και προσθέτει:

Τέτοιες μεγάλες διαφορές καθιστούν ακόμη πιο μακρινή την πιθανότητα επίτευξης μίας συμφωνίας για την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος. Οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις δήλωσαν ότι ετοιμάσθηκαν για μία δύσκολη εβδομάδα.

Η Γερμανία θέλει να ανοίξει η Ελλάδα τη συζήτηση στο σημερινό Eurogroup, παρουσιάζοντας το σχέδιό της, εξηγώντας πώς θα υλοποιήσουν το σημερινό πρόγραμμα και σε ποια χρηματοδότηση θα βασισθεί η Αθήνα από την 1η Μαρτίου. Ένας υψηλόβαθμος γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να διασφαλίσει παραχωρήσεις όσον αφορά στην πολιτική της και οικονομική στήριξη, αλλά μόνο «στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας». «Θα υπάρξει ένας συμβιβασμός, δεν το αρνούμαι. Απορρίπτω το να πετάξει κάποιος μία βόμβα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να την πάρει όμηρο» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Wall Street Journal: Αυτή είναι η συμβιβαστική λύση

Στις σημαντικές διαφορές που διαπιστώθηκαν μεταξύ του προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης και του προγράμματος στήριξης που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, εν όψει του σημερινού Eurogroup, καθώς και στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων στην επέκταση του προγράμματος, αναφέρει η Wall Street Journal.

Το δημοσίευμα της WSJ σημειώνει ότι οι όποιες αλλαγές στο τρέχον πρόγραμμα στήριξης ή η λήξη του θα πρέπει να αποφασισθούν έως την Παρασκευή, ώστε να εγκριθούν έως το τέλος του μήνα από τα κοινοβούλια της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας.

Αν δεν υπάρξει μία τέτοια συμφωνία, η Ελλάδα δεν θα έχει από την 1η Μαρτίου ένα πλαίσιο χρηματοδοτικής στήριξης από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, όπως είχε τα τελευταία 5 χρόνια, σημειώνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες της WSJ, αξιωματούχοι των Βρυξελλών και άλλων χωρών της Ευρωζώνης παρουσίασαν μία νέα πρόταση, η οποία θα συμβιβάζει την απαίτηση των πιστωτών της Ελλάδας για επέκταση του τρέχοντος προγράμματος και την άρνηση της Αθήνας να την αποδεχθεί.

«Σύμφωνα με το σχέδιο, η τελευταία δόση των 7,2 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα θα μπορούσε να διασπαστεί σε μικρότερες δόσεις και να εκταμιεύεται τους επόμενους μήνες με την υλοποίηση διαφορετικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών περικοπών».

Ένας γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι αν εφαρμοσθεί το 70%, ή ακόμη και το 50%, των μέτρων του σημερινού προγράμματος θα μπορούσε να είναι αρκετό, εφόσον υπάρχει το σωστό μείγμα και ευρεία συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς και οικονομικούς στόχους του. «Είναι αυτός ο τελευταίος όρος -η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς και οικονομικούς στόχους που είχαν διαπραγματευθεί στο παρελθόν- που θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες για μία συμφωνία. 

Ένα ακόμη μεγαλύτερο εμπόδιο για μία συμφωνία είναι η κάλυψη του μακροχρόνιου χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας, αναφέρει η WSJ. Το τρέχον πρόγραμμα, αναφέρει το δημοσίευμα, ήδη προέβλεπε ένα χρηματοδοτικό κενό για το 2015 ύψους 12,3 δισ. ευρώ, με την υπόθεση της καταβολής της τελευταίας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα και επιπλέον 10,7 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Το κενό αυτό πιθανόν έχει αυξηθεί λόγω της μείωσης των φορολογικών εσόδων και της επιβράδυνσης της οικονομίας, όπως και λόγω της αύξησης των δαπανών που έχει υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση, προσθέτει το δημοσίευμα. Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης σημειώνουν ότι είναι διατεθειμένοι να μεταφέρουν περίπου 11 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε ένα νέο πρόγραμμα, αλλά αυτό δύσκολα θα επαρκέσει για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό για το 2015.

Bloomberg: Σημαντική η θέση της Ελλάδας

Τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας για την Ευρωπαϊκή Ένωση επισημαίνει άρθρο του  Bloomberg.

Το δημοσίευμα, με τίτλο: «Οι μεταπολεμικές συμμαχίες της Ελλάδας δείχνουν ότι η Ευρώπηδεν έχει να χάσει μόνο χρήματα» σημειώνει ότι η αξία της Ελλάδας ως μέλος του ΝΑΤΟ και των λιμανιών της στην Ανατολική Μεσόγειοαυξάνεται, καθώς ο πόλεμος στη Συρία στα Ανατολικά, η αποτυχία του κράτους της Λιβύηςστα Νότια και η πρώιμη εκεχειρία στην Ουκρανία προστίθενται στις συνεχείς εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του.

«Δικαιολογημένα θα έθετε κανείς το ερώτημα, αν η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να έχουν την πολυτέλεια της δημιουργίας ενός κενού ασφάλειας και μίας μαύρης τρύπας στην κρίσιμη περιοχή» δήλωσε στο Bloomberg ο Θάνος Ντόκος, διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, προσθέτοντας ότι αυτό πιθανόν δεν αποτελεί «μία αποδεκτή απώλεια για μία ΕΕ με τις φιλοδοξίες να διαδραματίσει έναν σημαντικό παγκόσμιο και περιφερειακό ρόλο».

Η διπλωματική προσπάθεια που έπεισε τη Ρωσία να σταματήσει τη βία στην Ουκρανία τονίστηκε από τις πολύ πιο φιλικές σχέσεις του κ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρει το Bloomberg, σημειώνοντας ότι αυτές έστειλαν το μήνυμα στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις διακυβεύουν περισσότερα από τα 195 δισ. ευρώ των δανείων διάσωσης στην αντιπαράθεσή τους με την Ελλάδα.