Πέπλο μυστηρίου καλύπτει το πιο κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα, καθώς τις τελευταίες ώρες παίζεται ένα περίεργο παιχνίδι διαρροών, απειλών και εντυπώσεων. 

Ένα «περίεργο» tweet από την ανταποκρίτρια του Mega στο Παρίσι, Μαρία Δεναξά, έλεγε ότι «δεν είναι μόνο η Μέρκελ υπέρ αποπομπής Βαρουφάκη. Είναι και το Παρίσι. Μάλλον τα βρήκαν σκούρα. Συντονισμένο το ιερατείο για διαίρει και βασίλευε».

 

Την ίδια ώρα, από το Μαξίμου διαρρέει ότι δεν αποκλείεται οι έλληνες Υπουργοί να αποχωρήσουν από τη σημερινή συνεδρίαση, εάν οι εταίροι επιμείνουν στη σκληρή γραμμή της παράτασης τους ισχύοντος προγράμματος ή της εξεύρεσης ισοδυνάμων.


Έγκυροι κύκλοι, που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, επισημαίνουν ότι μπορεί αυτή η σύγκρουση Ελλάδας- Βρυξελλών να είναι φαινομενική, ώστε να κατέβει ο πήχυς της διαπραγμάτευσης και να να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό, αγνώστου περιεχομένου. Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι μπορεί να είναι και μπλόφα από τη μια και από την άλλη πλευρά, ώστε για να κατέβει ο πήχυς και να λειανθούν οι κόκκινες γραμμές και τελικώς να οδηγηθούμε σε μια συμφωνία. 


Το σκληρό πόκερ ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εταίρους βρίσκεται πλέον σε επίπεδο εκατέρωθεν απειλών. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα διαμηνύει ότι το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείεται να αποχωρήσει από σημερινό Eurogroup, εάν η άλλη πλευρά επιμείνει στην εμμονή της για παράταση του ισχύοντος προγράμματος ή τη λήψη ισοδύναμων μέτρων. 

Η δυσμενής θέση, στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, αποτυπώνεται και στους συσχετισμούς του Eurogroup που πραγματοποιείται στις 4 ώρα Ελλάδος. Κύκλοι του Μαξίμου σημείωναν ότι οι σύμμαχοι της χώρας στη σημερινή συνεδρίαση είναι μηδέν. Συγκεκριμένα, από τους 19 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, απέναντι στην ελληνική πρόταση είναι 18.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα έλεγε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σε σύζήτησή του με δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά την πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup. «Όταν μίλησα στους άλλους υπουργούς Οικονομικών για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και τους τόνισα ότι πρέπει να μπει ένα τέλος, εκείνοι άρχισαν να γελάνε» έλεγε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας ένα πολεμικό κλίμα σε βάρος της Ελλάδας. 

Οι ίδιες πηγές σημείωναν, ωστόσο, ότι στην περίπτωση που σημειωθεί σύγκλιση θέσεων στο αποψινό Eurogroup, η συνεδρίαση δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και αύριο, Τρίτη. Ωστόσο, στις Βρυξέλλες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου έκτακτου Eurogroup τις επόμενες ημέρες, καθώς έχουν εγκαταλείψει την πιθανότητα να βρεθεί σήμερα λύση. 

Ενδειτικές της χαώδους απόστασης ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι τα όσα ανέφεραν κύκλοι της Κομισιόν. Συγκεκριμένα τόνιζαν ότι Βρυξέλλες και Ελλάδα είναι «από δύο διαφορετικούς πλανήτες», αναφορικά με τις θέσεις που υπάρχουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Εκφράζουν, μάλιστα, δυσφορία για τη δημοσιοποίηση των διαβουλεύσεων και συγκεκριμένα του τηλεφωνικού ραντεβού που είχαν ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Οι δύο πλευρές δεν έχουν βρει τα απαιτούμενα σημεία σύγκλισης που θα οδηγούσαν σε μια συμφωνία, ενώ Βερολίνο και Παρίσι στέλνουν μηνύματα μέχρι και «αποπομπής» του Γιάνη Βαρουφάκη από το Eurogroup